-

Dé ultieme vertrouwensoefening: Rijden met een neckrope

Arnd Bronkhorst

Heb jij weleens geprobeerd om zonder hoofdstel op jouw paard te rijden? Daniëlle Meyboom van Amable, Paard en Inzicht vertelt over de ins en outs van het rijden met een neckrope. Een waardevolle uitdaging die niet alleen goed is voor de connectie met het paard, maar ook voor je eigen rijden.

Vertrouwen

“Controleverlies is hetgeen waar de meeste mensen bang voor zijn. Wat bijzonder is, want we willen dat het paard op ons vertrouwt, maar zelf vertrouwen we dan totaal niet op ons paard. Dat terwijl wederzijds vertrouwen erg belangrijk is voor de samenwerking”, vertelt Daniëlle Meyboom.

“Het rijden met een neckrope is een goede vertrouwensoefening. Want wat gaat je paard doen? Gaat hij beter zijn best doen om je te begrijpen? Gaat hij gras eten? Of gaat hij aan de ren? Dit zegt natuurlijk iets over jullie band en geeft aan waar je aan kan werken.”

Grondwerk en clickertraining

Volgens Daniëlle is een stukje grondwerk dus ook essentieel om succesvol met een neckrope weg te rijden. “Met grondwerk kun je werken aan de samenwerking en het vertrouwen in elkaar. Zorg ervoor dat je paard met het grondwerk met je wilt samenwerken en bij je wilt blijven.”

“Ik kan het aanraden om het rijden met een neckrope te combineren met clickertraining. Met clickertraining kun je gericht aangeven wanneer het paard de juiste houding heeft. En nog belangrijker; de samenwerking levert dan ook iets op voor het paard. Als paarden met jou willen samenwerken, dan doen ze ook hun best om jou te begrijpen.”

Aan de slag

“Het is een grote stap om het hoofdstel af te doen en weg te rijden met enkel een neckrope. Ik kan me voorstellen dat er weinig ruiters zijn die dit aandurven, maar ik denk dat het bij de meeste paarden prima kan. De meeste paarden willen met ons samenwerken en zijn bovendien al gewend aan bereden worden. Natuurlijk ben je in het begin stuurloos, maar dit betekent niet dat hij ervandoor gaat. Grote kans dat hij aan de kant van de bak gaat staan en lekker aan het gras gaat knabbelen.”

Stap voor stap

“Voor een succeservaring is het echter aan te raden om tussenstappen in te bouwen. Zorg eerst dat je je comfortabel voelt met het rijden met lange teugels. Durf de teugels losser te maken en je paard meer ruimte te geven. Heb je hier vertrouwen in? Ga dan rijden met een neckrope en de volledige optoming. Leg een knoop in de teugels en ga met de neckrope aan de gang. Gaat dit ook goed? Dan kun je proberen om zonder hoofdstel te rijden”, vertelt Daniëlle Meyboom.Foto: Daniëlle Meyboom

Sturen en remmen

“Het sturen zonder neckrope doe je vooral door met je zit mee te bewegen. Kijk met je navel waar je naar toe gaat en beweeg mee met je heupen. Het buitenbeen houd je tegen en met het binnenbeen maak je weer wat ruimte. Ook voor het remmen is je zit de belangrijkste hulp.”

“Hoewel je vooral met je zit rijdt, kan de neckrope je wel helpen met het sturen en remmen. Als dressuurruiters geven we een beetje op de buitenhand en nemen we aan de binnenhand, hierdoor maakt een paard een bocht. Met een neckrope geef en neem je ruimte door het verplaatsen van je hand. Om te sturen kan het in het begin fijn zijn om de neckrope iets richting de oren te verplaatsen. Hierdoor geef je meer druk, waardoor het paard het beter gaat begrijpen. Voor het remmen verplaats je je hand naar boven, om druk te geven op de borst van het paard”, legt Daniëlle Meyboom uit.

“In principe kun je alle dressuuroefeningen met een neckrope rijden. Begin met figuren zoals slangenvoltes, gebroken lijnen en voltes. Gaat dit goed? Dan zijn zelfs oefeningen zoals wijken en schouderbinnenwaarts mogelijk met een neckrope!”

Neckrope of halsring

“Wil je graag uit proberen of het rijden met een neckrope iets voor jou is? Je hoeft dan niet gelijk naar de winkel te rennen en een neckrope aan te schaffen. Je kan simpelweg een halstertouw met een knoop aan het uiteinde gebruiken. Klik de haak vast voor de knoop en je hebt een neckrope waarmee je aan de slag kan!”

“Je kunt ook kiezen voor een halsring. Een halsring is een flexibele ring met een eigen vorm. Doordat deze meer vorm behoudt, heeft deze ook meer inwerking op het paard waardoor je je hulpen meer gedoseerd kan geven. Wat weer fijner kan zijn als je meer dressuurmatig wilt rijden”, aldus Danielle Meyboom.

Buitenrit

“Hoe leuk het rijden met een neckrope ook is, ik kan niemand aanraden om enkel met een neckrope over de openbare weg te rijden. Als jouw paard schrikt, dan is de kans klein dat je hem echt alleen op een neckrope bij je kan houden. Als je echt graag naar buiten wilt met een neckrope, doe dan je neckrope om in combinatie met hoofdstel.”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!