-

De sleutel tot onzichtbare hulpen

Chris von Martels dressuur Arnd Bronkhorst

Als een ruiter rijdt met onzichtbare hulpen, dan lijkt het alsof het allemaal vanzelf gaat en paard en ruiter elkaars gedachten kunnen lezen. Dit betekent niet dat de ruiter niks doet, maar dat het paard zo goed reageert op de meest subtiele hulpen waardoor het lijkt alsof het geen enkele moeite kost. Maar hoe kun je dit bereiken? Chris von Martels, een Grand Prix-dressuurruiter die bekendstaat om zijn onzichtbare hulpen, geeft tips.

“Over het antwoord op de vraag hoe je onzichtbare hulpen geeft, heb ik best even diep moeten nadenken. Want hoe kan ik het best uitleggen hoe ik heb geleerd om een paard te rijden met de meest subtiele hulpen?”, vertelt Grand Prix-ruiter Chris von Martels. “Dat je rustig in het zadel zit, betekent niet direct dat je als ruiter ook daadwerkelijk niks doet. Onzichtbare hulpen betekent eigenlijk gewoon dat je zo’n effectieve communicatie met het paard heb bereikt, dat hij reageert op de kleinste hulpen.”

“Het beste uit een paard halen, zonder dat het lijkt alsof het veel moeite kost, is iets waar elke ruiter naar zou moeten streven. En terwijl het makkelijk klinkt, is het allesbehalve makkelijk. Naar mijn mening komen subtiele, maar effectieve hulpen van een ruiter die bijna obsessief bezig is met de basis en erg consequent is tijdens elke training.”

Volgens Chris moet je als ruiter aan de volgende punten werken om te kunnen rijden met onzichtbare hulpen:

1. Basis, basis, basis

“De basis voor elkaar hebben is echt het allerbelangrijkst. Jouw paard moet aan het been zijn, voorwaarts denken, de hand willen volgen, door het lichaam bewegen en in balans zijn.”

2. Duidelijke en consequente hulpen

“Maak het duidelijk voor je paard door consequent te zijn in de gegeven hulpen. Daarnaast moet jij werken aan je eigen discipline om de hulp zo duidelijk te maken dat het paard precies reageert zoals jij zou willen.”

3. Tempowisselingen rijden

“Tempowisselingen rijden is de allerbelangrijkste oefening gedurende de training. Ik maak er wel een stuk of honderd tijdens elke training. En dit zijn niet alleen tempowisselingen tussen gangen, maar ook in een bepaalde gang. Hierbij is het doel om uiteindelijk elke tempowisseling te kunnen maken zonder veel moeite, maar met een constante reactie van het paard.”

4. Test je hulpen

“Tijdens de training vraag je verschillende dingen aan het paard, hierbij is het belangrijk om consequent te zijn in de reactie die je accepteert van je paard. Als ik bijvoorbeeld aan mijn paard vraag om voorwaarts te gaan bij een zachte beenhulp, maar mijn paard reageert langzaam, dan volgt er direct een hardere hulp. Daarna herhaal ik de originele en zachte hulp weer waarbij ik nu wel een snelle reactie hoor te krijgen. Hierbij is het belangrijk om te onthouden dat paarden leren van herhaling.”

5. Durf te geven

“Dit is één van de belangrijkste onderdelen om onzichtbare hulpen te kunnen bereiken. Wanneer het paard echt door het lichaam beweegt, in balans en aan de hulpen is, dan kun je terug blijven zitten en je hand iets naar voren wegsteken voor enkele seconden. Hierbij kun je controleren of het paard in dezelfde houding, tempo en balans blijft als daarvoor. Dit is een belangrijke test tijdens de training en tegelijkertijd leert het paard hierbij ook om meer op eigen benen te gaan lopen.”

6. Houding en fitheid van de ruiter

“Ook de conditie van de ruiter moet op peil zijn. Goede coördinatie en een sterke core heeft elke ruiter nodig om stil te kunnen zitten en om effectieve hulpen te kunnen geven. Want elke ruiter is eigenlijk ook een atleet. Besteed daarom ook aandacht aan je eigen fitheid buiten het paardrijden.”

7. Film jezelf

“Als je vaak jezelf kan zien rijden door het terug te kijken op video, dan kun je precies zien welke kleine veranderingen je kunt toepassen om je eigen rijkunst elke dag weer te verbeteren. Kijk goed naar je hulpen en daag jezelf elke rit weer uit om nog stiller en consequenter te zijn.”

8. Beloon goed gedrag

“Paarden reageren goed op het geven van een beloning. Laat ze daarom weten wanneer ze het goed doen en juist reageren. Beloon ze met je stem of geef ze een klein klopje als ze reageren zoals jij dat wilt, en al helemaal als ze snel reageren op een subtiele hulp.”

Chris: “Een consequente, maar duidelijke ruiter met veel discipline, dat is de basis voor onzichtbare hulpen.”

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant