-

De juiste stille hand

handhouding, juiste handhouding Arnd Bronkhorst

Houd je handen stil. Hoeveel instructeurs roepen dat niet naar hun leerlingen. Maar een paard beweegt als hij loopt, hij houdt zijn hoofd niet stil. Zou je je handen echt stil zetten, dan werk je je paard behoorlijk tegen. Denk nou niet dat zo’n vastgezette hand alleen iets is voor beginners. Menig wedstrijdruiter bezondigt zich eraan, meestal om het paard in een houding te dwingen.

‘Er zijn verschillende soorten vaste handen’, vertelt Anne Muller, die zich als instructeur heeft gespecialiseerd in houding, beweging en zit van de ruiter. “Je hebt hele brave ruiters, die hun hand strak houden, omdat ze denken dat het zo moet. Een beginner heeft geen idee hoe een soepele hand moet voelen en probeert de bevelen van een instructeur zo goed mogelijk op te volgen. Houd je handen stil, wordt er gezegd. Leuk, maar ten opzichte waarvan, als alles om je heen beweegt? Als een ervaren ruiter zijn hand vastzet, is de instructie wat mij betreft tekort geschoten. Een vakkundig instructeur moet met een jaar of wat een leerling toch kunnen aanleren wat een goede hand is?”

Muller heeft vooral moeite met ruiters die hun hand met enige kracht naar het zadel drukken. “Blijf weerstand bieden, wordt er dan gezegd. Voor je het weet ben je een uur lang aan het trekken.” Soms kan een ruiter gewoon niet wat de instructeur vraagt. Er zijn mensen die met een stijve nek van kantoor komen. Die zitten vast, maar stappen toch nog even te paard. Een andere, niet te verwaarlozen oorzaak voor vastklampen aan de teugels is angst. Bijvoorbeeld om het evenwicht te verliezen. Een ruiter die niet onafhankelijk zit, zal bij de minste vorm van stress automatisch overgaan in de ‘foetushouding’: handen richting je gezicht en knieën omhoog om je buik te beschermen. Wie niet onafhankelijk zit, zal altijd de teugels gebruiken om de balans te
bewaren.

houding zitEen vaste hand kent dus vele oorzaken. Er zijn ook nog verschillende manieren waarop een ruiter zich kan vastzetten. De één verkrampt vanuit z’n schouders, de ander knijpt zijn teugels tot moes. Ook zijn er ruiters die hun polsen strak houden. Zelfs het verkrampt blijven aantrekken van het kruis kan de oorzaak zijn van teugelproblemen. Een ruiter die vasthoudt, belemmert het paard in zijn bewegingen. Je bent niet meer mee met elkaar, dus ga je tegen elkaar in en soms zelfs in discussie. “Stel je voor dat je aan het dansen bent met iemand die niet met jou meebeweegt. Je botst steeds tegen elkaar op, je staat op elkaars tenen; het werkt niet. En dan geef je natuurlijk je partner de schuld. Het onredelijke is dat we onvoorwaardelijke gehoorzaamheid, stelling, buiging en souplesse vragen of zelfs afdwingen, terwijl we vaak grove of een voor het paard onduidelijke taal spreken. Maar je gaat toch ook niet steeds harder schreeuwen, omdat een buitenlander je niet verstaat? Waarom maakt iemand zijn hulpen krachtiger en groter als het paard het kennelijk niet begrijpt en het voorbeeld van de ruiter volgt, dus zich vastzet?”

Een meegaande en flexibele teugelvoering met een constant contact loont de moeite. Het paard zal makkelijker bewegen, meer vertrouwen in de ruiter hebben en daardoor de aanwijzingen beter opvolgen. Het is de bedoeling dat het paard tijdens het rijden rustig kan kauwen en slikken, zonder daarin te worden gestoord door een klapperend of klemmend stuk ijzer, dat in de mond rammelt of de tong aan de onderkaak vastklemt. Een paardenneus beweegt mee als het dier loopt. Een goede hand volgt exact die beweging. Je hand staat dus stil ten opzichte van die mond. “Als je in een trein zit die 200 kilometer per uur gaat, denk je dat je stil op je stoel zit, maar je beweegt gelijk aan de trein. Zo moeten de handen van de ruiter dus ook gelijk aan de mond van het paard bewegen. Alleen dan kan het paard de subtiele aanwijzingen van de teugel volgen.”Dit is een samenvatting van een artikel uit Bit 128.

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant