-

Bergopwaarts rijden met meer schoudervrijheid? Deze tips helpen je!

Tips voor bergopwaarts rijden met meer schoudervrijheid Arnd Bokhorst - Denise Nekeman met Boston

Het bergopwaarts rijden van een paard; steeds meer juryleden letten hier op bij dressuurproeven. We willen allemaal dat ons paard vanuit zijn achterhand actief over de rug naar de hand toe beweegt, maar toch krijgt niet iedere ruiter dat fijn voor elkaar. Wat veel ruiters vergeten, is dat de schouders van het paard een belangrijke rol spelen in het meer bergopwaarts krijgen. Waarom is dat zo en hoe kan je dit trainen? Instructrice en dressuuramazone Lois Leliveld deelt haar tips over hoe je je paard bergopwaarts met meer schoudervrijheid kan rijden!

Lois Leliveld - tips bergopwaartsrijden

Foto van Lois Leliveld – Made By Jessy Photography

Dressuuramazone Lois Leliveld richt zich op het trainen van paarden en uitkomen in de wedstrijdsport. Daarnaast is lesgeven een grote passie van haar. Volgens Lois wordt schoudervrijheid met het bergopwaarts rijden vaak vergeten. “Als je paard zijn schouders namelijk niet goed naar voren kan brengen, kan hij zijn achterhand niet fijn onder zijn massa zetten. Ik heb een aantal tips om dit te trainen.”

Tip 1: Onafhankelijk zitten

“Dit is natuurlijk van belang voor het gehele rijden, maar ik noem hem toch even; een onafhankelijke zit. Als ruiter moet je echt onafhankelijk kunnen zitten om je hele rijden fijn te krijgen. Dit stukje is dus ook zeker belangrijk in het bergop met meer schoudervrijheid trainen. Onafhankelijk zitten betekent dat je zelf in het ritme van je paard mee kan gaan zonder dat je aan de teugels hoeft te hangen en ergens in je lijf gaat knijpen om steun te zoeken.”

Tip 2: Voltes verkleinen en vergroten

“Het openen en sluiten van voltes is een goede oefening. Let op dat je paard niet door je binnenbeen heen valt, als je de volte kleiner maakt, en niet over zijn buitenschouder wegloopt, als je de volte groter maakt. Je paard wordt door deze oefening sterker in de achterhand en losser in zijn schouders. Hierdoor ga je vanzelf merken dat je paard steeds een stukje makkelijker bergop wil gaan lopen. Het balans van je paard wordt beter, hij zal zichzelf meer gaan oprichten en hij zal fijner van achteren naar voren naar de hand toe gaan lopen.”

Tip 3: Kleine stukjes wijken

“Wat ook een fijne oefening is, is een paar passen wijken vanaf de hoefslag naar binnen, om vervolgens weer een paar passen terug te wijken naar de hoefslag toe. Doe dit steeds maar een paar passen, zorg wel dat je je paard echt vanuit zijn achterbeen naar de tegenovergestelde teugel rijdt. Zo maak je niet alleen zijn schouders los, je activeert ook zijn achterbeen zodat hij die meer onder de massa kan plaatsen en dus meer bergop kan gaan lopen.”

Hoe oefen jij het bergopwaarts rijden met meer schoudervrijheid? Laat een reactie achter op Facebook!

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant