dressuurproef jury groeten
dressuurproef jury groeten

Beginnen met dressuurwedstijden, wat mag en wat moet?

Nieuws

Veel hobbyruiters rijden ook graag KNHS-wedstrijden. “Hartstikke leuk, want zo kom je erachter waar je in de training met je paard staat. Behalve een paard, vervoer, een startpas en een groom, is het ook handig om te weten wat je eigenlijk wel en niet mag tijdens zulke wedstrijden. Het komt helaas nog regelmatig voor dat ruiters, ouders of andere helpers de regels uit de reglementen overtreden, omdat ze het gewoonweg niet weten.” Jurylid Margot Hoeberichts legt een aantal basiszaken uit. 


Paspoort paard of pony


“Op elke wedstrijd waar je aan mee doet, moet je het paspoort van jouw paard of pony aan de KNHS official kunnen overhandigen. Een paard of pony dat niet in bezit is van een geldig paspoort, mag niet meedoen aan een KNHS-wedstrijd. Nu mogen paarden zonder paspoort sowieso niet vervoerd worden, maar als je deelneemt aan een KNHS-wedstrijd op een locatie waar je paard al staat, moet je alsnog het paspoort kunnen laten zien. In het paspoort moeten de juiste inentingen staan én pony’s moeten daarbij ook nog gemeten zijn in de juiste categorie. Deze zaken vind je allemaal in het Algemeen Wedstrijdreglement van de KNHS. Goed om te weten: per discipline gelden er andere reglementen en disciplinereglementen hebben altijd voorrang op het Algemeen Wedstrijdreglement. Daarnaast is het sowieso goed om de reglementen eens te bekijken. Zo staat er ook in met welk harnachement je mag rijden en waar jouw kleding aan moet voldoen.” 


Verkennen rijbaan


“Direct voordat jouw proef begint, mag je altijd de ring betreden. Nadat de jury dan het signaal om te starten heeft gegeven, hoef je niet opnieuw binnen te komen. Dit mag overigens wel. Je mag ook langs de buitenkant van de ring rijden, als dat past, in stap, draf of galop. Als je de eerste combinatie bent of de eerste na de pauze, mag je maximaal 2 minuten voor het begin van de rubriek de ring in. Bij alle andere combinaties geldt dat je nadat jouw voorganger heeft afgegroet, je de rijbaan mag verkennen. Er zijn wel eens uitzonderingen, bijvoorbeeld op meerdaagse wedstrijden of op selecties waarbij je op een bepaald tijdstip de rijbaan mag verkennen. Dit staat dan altijd vooraf in het vraagprogramma aangegeven.”


Dressuurproeven en seintje van de jury


“Gek genoeg komt het best vaak voor dat ruiters al aan een proef beginnen zonder dat de jury een seintje heeft gegeven. Zonde, want het kan zijn dat de jury daardoor het hele begin van jouw proef heeft gemist. Ook andersom komt voor; de jury heeft een seintje gegeven en de ruiter blijft rondjes door de baan rijden. Weet dat je altijd uiterlijk 45 seconden na het startsein aan jouw proef moet beginnen. Dat is ongeveer anderhalf rondje in draf voor een paard. Duurt het langer voor je begint? Dan mag de jury dat als een vergissing in het programma rekenen en begin je dus met 2 strafpunten.” 


Uit het hoofd of voorlezen?


“Tegenwoordig (sinds april 2019) mogen alle KNHS proeven worden voorgelezen, zodat de regels voor elke proef gelijk zijn. Wanneer jouw lezer verkeerd leest en jij daardoor verkeerd rijdt, wordt dat gerekend als een fout in het programma (-2 strafpunten). Het is dus altijd goed om de proef ook uit je hoofd te kennen. Ook moet de lezer altijd bij E of bij B staan, tenzij door de wedstrijdorganisatie anders aangegeven (omdat het bijvoorbeeld niet mogelijk is daar te staan). Start je jouw proef uit je hoofd en weet je de te rijden oefeningen tijdens jouw proef niet meer? Dan mag je niet ineens halverwege je proef wél voorgelezen worden. Net als hulp van derden (mensen langs de bak rand), ook dat is niet toegestaan. Je bent dus echt zélf verantwoordelijk voor het rijden van jouw proef.”


Aanwezigheid van de jury


“Niet iedereen weet dat een jury niet alleen een half uur voorafgaand aan de wedstrijd aanwezig is, maar ook tot een half uur ná de uitslag aanwezig moet zijn. Dit heeft een aantal redenen, zoals onder andere een controle op de rijbaan voordat de wedstrijd begint, maar ook zodat ruiters achteraf vragen kunnen stellen over de punten op het protocol. Helaas doen veel ruiters dat niet. Dit zou best meer gedaan mogen worden. Overigens wordt een uitslag nooít aangepast, maar weet wel dat je als ruiter om toelichting mag vragen. Neem dan wel even jouw protocol mee. Soms moet een jury meer dan 30 combinaties jureren en weet hij of zij (vooral als je niet op je paard zit) niet meteen wie je bent.”    


Halthouden en groeten


“Je eindigt jouw proef altijd met halthouden en groeten, waarbij jouw paard of pony moet stilstaan en je de teugels en eventuele zweep in jouw linkerhand moet nemen. Je groet door jouw rechterhand achter je dijbeen te leggen en te knikken naar de jury. Mannelijke ruiters mogen ook de hoed (in hogere klassen) afnemen als groet. Bij kampioenschappen en hogere klassen zitten er vaak meerdere jury’s, in dat geval groet je alleen de hoofdjury die altijd bij C zit. Grappig detail; in Engeland groeten de ruiters soms ook met de andere hand.”


Bron: Bitmagazine.nl