-

Basisdressuuroefeningen voor ieder paard

Ruitergevoel

Ook als je geen eigen paard hebt kan je gelukkig enorm genieten van onze mooie sport. Dressuur is er voor alle paarden en het is de basis om fijn te rijden op een manege-, verzorg- of leasepaard. Hieronder volgen tips voor de basisdressuur van instructrice Anneke Kruis.

Om het werk te kunnen doen wat jij van je paard wilt vragen, is het belangrijk dat je paard goed in conditie is, mentaal en fysiek. Anneke is instructrice bij RSC De Treekhoeve en legt uit hoe je dit kan checken: “Het begint natuurlijk al op stal. Je begint met het poetsen van je paard, hierbij kun je tegelijkertijd observeren hoe je paard in zijn vel zit. Wat voel je aan zijn lichaam, reageert hij ergens op wanneer je poetst? Een gezond paard eet goed, heeft een mooie kleur en glanst. Daarnaast zorgt het juiste werk voor een goede bespiering en zijn oortjes staan vrolijk naar voren. Je paard heeft zin om aan het werk te gaan! Zo kun je al het een en ander checken voordat je op je paard stapt.”

Warming-up

Om te zorgen voor een soepel paard kun je een aantal basisdressuuroefeningen meenemen in je dagelijkse training. Anneke legt uit hoe: “De basis-dressuuroefeningen beginnen bij een goede en ontspannen houding van de ruiter. Neem de tijd om je paard ‘los’ te rijden. Stap je paard eerst goed, zorg dat zijn hals mooi op lengte en rechtgericht is. Leer je paard goed voorwaarts te gaan, zodat het ritmisch stapt en zijn passen afmaakt. Daarna kun je gaan werken aan tempocontrole d.m.v. overgangen en tempowisselingen.”

Tempowisselingen

“Wanneer je tempowisselingen rijdt, kun je vaak beter korte stukjes herhalen. Zo ben je eigenlijk gymnastiek voor je paard aan het doen. Tegelijkertijd kan je goed werken aan je eigen houding en zit. Leer kleine, duidelijke hulpen te geven zodat je paard je steeds beter gaat begrijpen. Bij elk antwoord van je paard op je been hoort ook een beloning (is ontspanning). Gebruik voltes om stelling en buiging te vragen en probeer de voltes vervolgens te sluiten en weer te openen. Je krijgt daardoor een goede beencontrole. Regelmatig van hand veranderen is hierbij erg belangrijk!”

In het algemeen

“Doe nooit te lang hetzelfde en maak gebruik van de figuren. Een pasje wijken maakt je paard ook gehoorzaam aan je beenhulpen en zorgt voor meer losgelatenheid. Er zijn zoveel leuke (basis)dressuuroefeningen waardoor je samenspel krijgt en dus samen behendig wordt. Maar variatie in je werk is ook erg belangrijk! Maak eens een heerlijke bosrit of maak gebruik van drafbalken met je paard. Een keer longeren kan ook nooit kwaad, daarbij kun je goed observeren hoe je paard zich beweegt.”

De laatste tip van Anneke: “Ga met je favoriete paard lekker aan de slag en vraag altijd feedback aan je instructeur, het is fijn om dingen samen te doen. Veel succes en geniet er vooral van!”Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant