-

Bah! Een misser in de dressuurproef

Proef Arnd Bronkhorst

Je hebt je dressuurproef duizend keer geoefend, maar toch gaat het mis. “Het heeft geen zin meer”, denk je als je paard niet achterwaarts wil of in galop aanspringt op de diagonaal. “Blijf bij je opdracht!”, zegt Grand Prix-amazone en instructrice Jolanda Bevelander. “Vaak zie je dat als er iets misgaat in de proef, iemand zich niet meer herpakt.”

Bevelander is geen psycholoog, maar ze probeert haar leerlingen vooral vanuit haar eigen ervaringen over hun angst of spanning voor en tijdens wedstrijden heen te helpen. Hoewel vaak goed bedoeld ‘gewoon rijden’ is volgens haar geen nuttig advies als iemand onzeker de ring betreedt. Ze vindt het beter om van te voren een doel te stellen waarop je je richt. En dat is liever niet zo hoog mogelijke punten proberen te rijden. “Bedenk dat wedstrijd rijden een moment is waarop je meet wat je in je training hebt gedaan.” Bevelander stelt daarom een ander doel: “Probeer je proef, of in elk geval een onderdeel daarvan, zo goed mogelijk te rijden.”


‘Je kunt nooit alles helemaal goed doen. Je moet een plan hebben waar je je op wilt richten.’

Maak een plan

 “Je kunt nooit alles helemaal goed doen. Je moet een plan hebben waar je je op wilt richten. Als je thuis nou nog geen goede schouderbinnenwaarts kunt rijden, kun je ook niet verwachten dat die in je proef wel goed gaat. Zorg dan dat bijvoorbeeld je achterwaarts wel heel goed gaat. Er was eens een leerling van me die in een proef nét een winstpunt had en in de andere geen. Ze had haar proef verprutst, maar ze zei: ‘ik heb niet op het verkeerde been lichtgereden.’ Dat was een aandachtspunt voor haar, dus ik was ontzettend trots. Ik zei: ‘Kijk, jij hebt het goed begrepen!’”

Knip je proef in stukjes

Bevelander adviseert om de proef op te knippen in losse onderdelen. “Als je bijvoorbeeld weet dat je paard de borden rond de ring eng vindt, zorg dan dat je voordat je de ring ingaat, eerst langs beide kanten voorbij de borden rijdt. Dat kan je eerste doel zijn. Je volgende doel kan zijn: op je paard blijven zitten. Of gewoon: lichtrijden op het goede been. Dan werk je stapsgewijs per onderdeel de punten af waar je op moet letten. Bijvoorbeeld: stelling in de hoeken.”

Herpakken

Gaat er toch iets mis, richt je dan op het volgende onderdeel, zegt Bevelander. ,,Als je middenstap nou slecht gaat, doordat je paard bijvoorbeeld dribbelt, maar je weet dat je bij A moet gaan halthouden: richt je dan op: netjes bij de letter A halthouden. Je hebt dan weer een nieuw doel waarmee je je kunt herpakken en weer punten kunt scoren. Dat geldt zeker voor je figuren. Als je paard nou niet helemaal loopt zoals jij wilt, kun je er nog wel voor zorgen dat je volte mooi rond is, of dat je je gebroken lijn doorrijdt tot X.”

Ken je proef

Wat volgens Bevelander een vereiste is als je een proef gaat rijden, is dat je hem goed kent. Zo kun je je voorbereiden op het volgende onderdeel. “Rijd je proef niet puur op je lezer, weet wat er gaat komen.”

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant