-

Halsstrekken voor een 9

Halsstrekken Arnd Bronkhorst

Het lijkt zo makkelijk, maar we weten allemaal dat het één van de moeilijkste oefeningen is: halsstrekken. Haal jij ook altijd een mager zesje? Wil je van die 8 een 9 maken? Hester Bransen van Ruitergevoel helpt je op weg.

Het halsstrekken is een belangrijke basisoefening. Dat blijkt wel uit het feit dat het sinds de lancering van de nieuwe proeven een onderdeel is geworden in alle basisklassen van de dressuur. Wil je goed scoren op wedstrijd, dan is het dus zeker van belang dat je deze oefening beheerst. Daarnaast is het een bevestiging dat je je paard op een juiste wijze traint.

Halsstrekken voor een 5

Misschien heb jij ook wel het gevoel dat het halsstrekken je proef een beetje onderbreekt. De houding van je paard verandert en je raakt je paard een beetje ‘kwijt’. De kans is groot dat je de oefening niet juist uitvoert. Hester noemt de 5 meest gemaakte fouten tijdens het halsstrekken:

1. Je paard gaat harder lopen en rent onder je vandaan.
2. Je paard drukt zijn rug weg en steekt zijn neus in de lucht.
3. Je paard blijft ‘in de krul’ lopen en zakt en rekt niet voldoende.
4. Je paard trekt de teugels in één keer uit je handen en loopt met zijn neus over de grond verder.
5. Je paard maakt taktfouten.

Van een onvoldoende naar een 9

Maar hoe moet het dan wel? Volgens Hester begint het met de realisatie dat halsstrekken eigenlijk niet een oefening is, maar meer een check. “Je checkt of je paard voldoende vanuit je been naar je hand toe loopt. Vanuit zijn achterhand moet de energie over de bovenlijn van je paard via de rug, schoft en hals weer terugvloeien in het contact met zijn mond naar je hand. Het is dus eigenlijk een cirkeltje.”

Jouw been activeert het achterbeen van je paard en deze energie loopt onder je door naar de voorhand van je paard. Als ergens in deze cirkel iets niet helemaal klopt, zal er bij het halsstrekken een foutje in kunnen sluipen. De bovengenoemde fouten hebben daardoor één gemeenschappelijke oorzaak: je paard is niet voldoende ontspannen voor je been naar je hand toe in de aanleuning.

Bij halsstrekken voor een 9 blijft je paard in precies hetzelfde ritme lopen. Je hand neemt hij mee in een stabiele aanleuning. Je paard neemt precies zoveel halslengte en teugels als jij hem geeft. Hij wordt nergens strak. Je handen blijven rustig naast elkaar en veren soepel mee.

Tijd om te oefenen

Fouten in het halsstrekken kun je dus goed oplossen door weer opnieuw aan de aanleuning, voorwaartse reactie vanuit je kuit en het blijven aanvullen van het achterbeen van je paard te werken. Verbeter dit en je verbetert automatisch ook je halsstrekken.

Hester Bransen schreef het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit’, waarin meer ruitergevoeltips te vinden zijn. Je kunt dit E-book gratis aanvragen op www.ruitergevoel.com.

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant