-

7 tips voor de eerste wedstrijd met een onervaren paard

galop wedstrijd Arnd Bronkhorst

Voor het eerst op wedstrijd met een jong of onervaren paard kan weleens spannend zijn. Door dit goed te organiseren zullen zowel jij als het paard een positieve ervaring er aan over houden. Judith Ribbels, professioneel amazone die veel jonge paarden opleidt voor zowel dressuur als springen, geeft tips.

1. Zorg dat je je paard thuis goed voor elkaar hebt

“Voordat je op wedstrijd gaat is het belangrijk dat het paard gehoorzaam is. Zorg dat het paard goed te sturen is, netjes voorwaarts gaat en terugkomt op de hulpen voordat je naar een andere locatie gaat.”

2. Oefen op verschillende locaties

“Zoek niet direct de drukte op, maar geef het paard eerst vertrouwen door van te voren op verschillende locaties te rijden. Dit hoeft niet ver weg te zijn, bijvoorbeeld een keertje in de bak van de buren rijden kan al een goede oefening zijn.”

3. Ga eerst op oefenparcours of oefendressuur

“Door mee te doen aan een oefendressuur kan je paard wennen aan de entourage, daarnaast heeft de jury dan vaak meer tijd om je handige tips te geven. Tijdens oefenparcours is het vaak ook mogelijk om lijntjes en hindernissen die nog niet zo goed gaan, nog een keer te doen. Daarnaast oefen je direct met trailerladen op andere terreinen, scheelt weer stress op de dag van de wedstrijd.”

4. Eerst kleine wedstrijden

“Kies als eerste wedstrijd niet direct voor een groot concours met een grote entourage. Zoek het eerst wat kleiner op zodat er niet direct heel veel paarden zijn en de entourage vaak wat minder spannend is.”

5. Ken het paard goed

“Voordat je op wedstrijd gaat is het belangrijk dat je het paard goed kent. Breng veel tijd samen door, op deze manier krijgt het paard vertrouwen in jou en weet jij hoe het paard reageert in bepaalde situaties.”

6. Neem hulp mee

“Zorg er voor dat er een iemand mee gaat op wedstrijd waarin zowel jij als het paard vertrouwen in hebben. Die persoon kan jou dan helpen met opstappen en het paard extra begeleiden in spannende situaties.”

7. Van te voren thuis laten bewegen

“Het kan helpen om van te voren het paard thuis alvast lichtjes te rijden of te longeren, dit zorgt er voor dat de ergste frisheid er al af is. Dit is echter wel per paard verschillend, probeer dan ook te voorkomen dat de energie op is voordat de wedstrijd nog moet beginnen.”

Is niet alleen het paard onervaren op wedstrijd, maar jij ook? Dan heb je misschien wat aan de volgende tips voor jouw eerste wedstrijd.

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant