-

7 tips om je dressuurproef goed door te komen

Lonneke Ruesink

“Er zijn een heleboel ruiters die graag het weekend op wedstrijd gaan, om te zien waar ze staan. Soms vallen de resultaten mee, soms tegen. Als ruiter zijn we geneigd om een aanwijsbare reden voor tegenvallende resultaten te bedenken; het lag aan de jury of er gebeurde wat in een andere ring waardoor we de mist in gingen. En tuurlijk, omstandigheden uit de omgeving waar we geen invloed op hebben, hebben soms zeker invloed op het eindresultaat. Maar hoe zorg je er dan voor dat je wél, een voor jou, goed resultaat neerzet in je dressuurproef?” Jurylid en instructeur Margot Hoeberichts legt uit.

1.   Ken je dressuurproef

“Het klikt zo simpel; ‘ken je proef’.  Toch kom ik als jury met grote regelmaat tegen dat ruiters naar hun lezer tijdens de proef schreeuwen “Wat?” of inmiddels al verkeerd zijn gereden. Zonde van je punten, want het levert je twee strafpunten op. En als je daardoor net geen winstpunt hebt, is dat helemaal zuur.  Wat je beter kan doen in de voorbereiding is de proeven uit je hoofd leren. Sommige ruiters vinden dat niet makkelijk. Wat helpt om de proeven te leren is ze uittekenen op papier met het proevenboekje ernaast. Als je dat een paar keer gedaan hebt, visualiseer je de proef in gedachten alsof je op het paard zit. En gaat er een keer wat mis in je proef zelf? Dan weet je in elk geval welke oefening daarna komt en kan je je daar weer volledig op richten.”

2.   Neem les

“De paardensport kan best pittig zijn, want we meten onszelf graag aan anderen. Dat zorgt ervoor dat we ons als ruiter soms extra kwetsbaar voelen en graag laten zien dat we het allemaal ‘zelf en alleen’ kunnen. Maar eigenlijk is een van de beste tips om regelmatig les van een goede, gekwalificeerde instructeur te nemen. Topruiters doen dat ook. Op de grote concoursen worden ze elke dag bijgestaan door hun trainer of coach. Ook hebben ze vaak meerdere dagen in de week les om het beste uit hun paard en zichzelf te halen. Waarom zouden we het als amateurs en hobbyisten dan allemaal alleen moeten kunnen?”3.   Train regelmatig & wees consequent

“Gek genoeg zijn er veel ruiters die alleen veel trainen net voor een concours. Een paard begrijpt dat niet. We verwachten weken lang niks en dan moet het ineens gebeuren. En niet alleen begrijpt hij het niet, ook kan het best link zijn om een ongetraind paard ineens volop te trainen. Paarden kunnen daar flink ziek van worden. Dus maak een schema en hou je eraan. De andere kant komt trouwens ook voor; ruiters die 6 keer in de week altijd minimaal een uur per dag zwaar trainen waarbij er nooit tijd is voor een stukje ontspanning voor paard en ruiter. Vaak helpt het je niet, en komen jij en je paard gestrest de ring in. Zorg voor regelmaat en plan naast training ook ontspanning in.”

4.   Plan af en toe een wedstrijdpauze in

“Week na week op concours gaan en altijd met dezelfde lage punten thuis komen, het brengt niks (behalve onzekerheid en frustratie). Kijk ook voor op wedstrijden gaan naar regelmaat. En gaat het een tijdje minder op concours? Las dan een wedstrijdpauze in en train thuis verder. Ook gaan veel ruiters met 10 winstpunten meteen over naar de volgende klasse. Dat is helemaal niet nodig; ga over wanneer je er klaar voor bent.”

5.   Regel alles waar je invloed op hebt

“Zorg dat je goed voorbereid op wedstrijd gaat. Dus leg je spullen van tevoren klaar, zorg dat je paard er tiptop uit ziet. Check of je vervoer voor elkaar is en vertrek op tijd. Klinkt simpel, maar het voorkomt een hoop stress.”

6.   Rijd voor jezelf

“Goed om te onthouden: jij rijdt voor jezelf door die ring. Niet voor je partner, je trainer, je ouders of de andere deelnemers. Maar voor jezelf. Omdat jij het leuk vindt. En als je het dus niet leuk vindt om wedstrijden te rijden, doe dat dan niet. Wat anderen vinden of hoe andere ruiters presteren is totaal niet belangrijk. Het allerbelangrijkste is plezier in de sport, of dat nou in de wedstrijdring is of in het bos. Het gaat erom dat jij en je paard ‘happy’ zijn.”

7.   En als laatste

“Ben je je proef doorgekomen? Groet dan altijd met volle overtuiging! Niet een laf handje naar achteren, maar een strakke arm en zet je winnaarshoofd op. Je hebt het geflikt!”

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant