-

6 Tips voor het rijden zonder stijgbeugels

Frank Sorge

“Beugels uit!” is misschien niet de meest favoriete opdracht die je instructeur naar je kan roepen. Toch is het een belangrijke oefening voor je balans en zit. Als je elke keer dat je rijdt even je stijgbeugels uitdoet, zul je merken dat het steeds beter gaat. Heb je nog wat extra steun nodig? Met deze tips rijd je binnen de kortste keren beugelloos rond.

1. Begin klein

Als je normaal nooit zonder beugels rijdt, is het goed om te beginnen met kleine stapjes. Je hoeft je beugels natuurlijk niet meteen van je zadel te halen. Laat eerst in stap je voeten rustig uit de beugels glijden en zoek na een aantal passen de beugel weer op. Als je je beugel moeiteloos kunt vinden zonder lang met je voet te draaien of naar beneden te kijken, kun je de oefening in draf gaan proberen. Dit is vooral voor wat onzekere ruiters een handige oefening: je kunt het rustig opbouwen en leert je evenwicht bewaren zonder van je paard te glijden als het even mis gaat.

2. Tel mee met de takt

Als je weet in welk ritme je paard loopt, is het gemakkelijker om mee te bewegen. Tel in stap tot vier, in draf tot twee en in galop tot drie. Het liefst hardop: niet alleen omdat je zo nét even wat meer op het tellen focust, maar ook omdat het gaat werken als een stemhulp voor je paard. Dat zal zijn passen graag willen aanpassen naar het ritme van je stem.

Wanneer je gewend bent aan de takt van de gang, kun je eens proberen of je voelt welk been je paard wanneer optilt. Je zult misschien ook merken dat je paard het ene been hoger optilt dan het andere. Door deze bewegingen te leren herkennen, ben je er beter op voorbereid als je de steun van je beugels mist.

3. Ontspannen

Makkelijker gezegd dan gedaan, maar ontspannen is het toverwoord bij rijden zonder beugels. Als je je bovenbeenspieren aanspant, zul je merken dat je jezelf wat uit het zadel duwt en minder stevig zit. Eigenlijk moet je als een soort aardappelzak in je zadel gaan zitten. Laat de zwaartekracht zijn werk doen: trek in gedachten een rechte lijn van je hoofd via je rug naar je zitbeenknobbels en beeld je in dat je met het hele gewicht van je bovenlichaam die zitbeenknobbels in het midden van je zadel duwt. Als dat gewicht netjes gelijk verdeeld is, zit je in evenwicht. Nu kun je je benen laten afhangen en jezelf ontspannen laten meedeinen met de bewegingen van je paard.

4. ‘Valsspelen’

Je hoeft het natuurlijk niet moeilijker te maken dan dat het is. Trek je fijnste rijbroek met kunstleren zitvlak of antislip-print aan, doe een zacht bontje over je zadel… Maak het jezelf comfortabel! Zeker als je begint met rijden zonder beugels, speelt zelfvertrouwen een grote rol. Als je eenmaal doorkrijgt dat je ook zonder beugels best stevig zit, durf je het vast ook te proberen met een gladde rijbroek in een glibberig zadel.

5. Beugels weg!

Als je de vorige tips allemaal onder de knie hebt, kun je de beugels helemaal weg laten. Door beugels lange tijd los te laten hangen, klapperen ze tegen de buik van je paard en belemmeren ze je beenhulpen. Kruislings vóór je zadel leggen is een optie, maar dan kunnen de beugels over de schouders van je paard gaan schuren. De beste manier is dus om de beugels met beugelriemen en al van het zadel te halen. Dit werkt trouwens ook als een extra motivatie om het zonder beugels rijden wat langer vol te houden: nu hoef je niet telkens opnieuw je beugels los te maken, terug te hangen en weer op maat te maken 😉

6. Wees voorbereid op spierpijn

No pain, no gain, zullen we maar zeggen… De eerste keren dat je beugelloos rijdt, zul je flink wat spierpijn hebben. Neem na het rijden een warm bad of hete douche en plan wat extra tijd in om op de bank te liggen in een comfortabele joggingbroek. Je hebt het verdiend!

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant