-

Kop op! Zo maak je je paard lichter op de voorhand

Arnd Bronkhorst

Is jouw paard zo zwaar in de hand dat rijden soms meer lijkt op gewichtheffen? Met deze simpele oefening van Horse Listening maak je je paard lichter op de voorhand. Het enige dat ervoor nodig is: overgangen tussen stap, draf en galop.

Hoe moet het niet?

Je paard duikt met zijn hoofd naar beneden, jij reageert daarop door de teugels omhoog te trekken. Uit schrik gooit je paard zijn hoofd omhoog, maar na een paar passen gaat het weer hangen. Bekend scenario? Het is een begrijpelijke reactie om de teugels aan te trekken om je paard te vragen zijn  hoofd en hals hoger te houden, maar het probleem los je er niet mee op. Het paard zal door de druk op de teugels zijn hoofd misschien wel optillen, maar zolang het nog op de voorhand loopt zal hij snel weer zijn hoofd laten zakken. Sterker nog, door zijn hals op deze manier omhoog te brengen komt er juist nog meer gewicht op de voorhand. Met de volgende oefening leer je je paard zijn gewicht naar achteren te verplaatsen, waardoor de voorhand vanzelf hoger komt.

Wat zijn de voordelen van deze oefening?

  • Door verschillende overgangen te rijden, komt je paard beter aan de hulpen te staan.
  • De balans van je paard komt naar de achterhand, in plaats van op de voorhand.
  • Er is impuls voor nodig, waardoor je paard zijn rug boller gaat maken en zijn buikspieren aanspant.
  • Het is een gemakkelijk te rijden oefening voor vrijwel alle niveaus en disciplines, en daarom voor iedereen leuk om eens te proberen.

Stap 1: Galop

Maak een overgang naar de galop, het liefst vanuit stap. Is deze overgang nog te moeilijk voor jou en/of je paard, maak de overgang dan vanuit draf, maar maak het aantal drafpassen zo klein mogelijk. Rijd ongeveer twintig galopsprongen.

Stap 2: Overgang naar draf

Wanneer je paard in een actief tempo galoppeert, rijd je een overgang terug naar de draf. Blijf niet te lang in draf: drie tot vijf passen maximaal. Bereid je voor op een nieuwe overgang naar de galop. Als je meer tijd nodig hebt om deze overgang te maken, mag dat ook,maar blijf je richten op die drie tot vijf passen.Stap 3: Overgang naar galop

Zodra je in draf zit, vraag je een overgang terug naar de galop. Dit keer mag je paard wat langzamer galopperen: je wil tenslotte met deze oefening bereiken dat hij zichzelf meer gaat dragen, niet dat hij gaat rennen. Komt hij met zijn hoofd en hals wat omhoog, probeer hem dan niet omlaag te trekken. Wanneer je paard zijn achterhand meer onder zijn lijf brengt, komen zijn hoofd en hals vanzelf wat omhoog. Blijf gewoon doorrijden zonder druk op de teugels te zetten, geef je paard dus wat ruimte aan de voorkant.

Stap 4: Overgang naar stap

Deze overgang kan pittig zijn, zeker als je paard van al dat galopperen lekker voorwaarts is geworden. Het doel is om je paard direct vanuit de galop in een vloeiende overgang terug te rijden naar de stap. De meeste paarden zullen hier nog wat passen draf tussen maken, of op de voorhand komen als ze te plotseling uit de galop terug naar de stap vallen. Dat is niet erg: jij en je paard hebben tijd nodig om de juiste hulpen te leren geven en herkennen.

Blijf de overgang rijden en uitproberen welke combinatie van hulpen het beste werkt. Is je timing goed? Bereid je je paard goed voor op de overgang? Neem de tijd om je hulpen te finetunen en vergeet niet te belonen wanneer je paard doet wat je vraagt.

Tips

  • Voor het paard is deze oefening gemakkelijker op een grote volte (20 meter). Gaan de overgangen goed, dan kun je de oefening ook op een echte lijn proberen. Op zoek naar een uitdaging? Rijd een volte, wissel van hand op een rechte lijn en rijd dan een volte de andere kant op, terwijl je de overgangen blijft rijden.
  • Je kunt de overgangen afwisselen, zoals draf in plaats van stap of twee overgangen naar stap in plaats van draf-stap. Bedenk zelf waar jij en je paard op dat moment het meest aan willen werken.
  • Deze oefening is vrij zwaar en vergt veel energie. Houd rekening met de conditie van je paard: rijd de oefening niet te vaak achter elkaar, doe tussendoor veel stapoefeningen om op adem te komen of doe de oefening maar eens per training totdat je paard meer uithoudingsvermogen heeft opgebouwd.

Bron: Horse Listening

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant