zitles
zitles

5 Manieren hoe zitles je rijden verbetert

Nieuws

De snelcursus ‘Hoe word ik een goede ruiter’ bestaat helaas nog niet. Maar er zijn wel dingen die het proces versnellen, zoals zitles aan de longeerlijn. Plan eens een keer een ritje in aan de lijn, dat is ook nog eens goed voor de afwisseling. De volgende vijf tips kunnen de manier waarop jij in het zadel zit een stuk verbeteren.



1. Haal je beugels eraf


Dit is een snelle manier om een verbetering in je positie te zien. Begin rustig in stap en bouw op naar draf en galop als je je wat zekerder voelt en wat beter in balans bent. “Rijden zonder beugels zorgt ervoor dat je automatisch in een betere positie gaat zitten omdat je been van nature in de juiste positie gaat hangen”, vertelt de Italiaanse Olympische eventer Vittoria Panizzon. Ze rijdt regelmatig zonder beugels en laat het haar lesklanten ook doen. “Het helpt je ook je core-spieren te versterken.”

2. Lift je dijen uit het zadel


Dit lijkt in het begin misschien wat lastig, maar je dijen uit het zadel liften en ze naar achteren stretchen is een briljante oefening om te doen aan de longeerlijn. “Het geeft het gevoel alsof je je benen om je paard wikkelt”, vertelt rij-instructeur Steph Lynn. “Rijden zonder beugels verbetert je zelfvertrouwen en het zorgt ervoor dat je je beter bewust bent van je balans. Daarnaast merk je snel of je ergens compenseert in je houding en het moedigt aan om met een langere beugellengte te rijden.”

3. Til je benen op en buig je knieën


Abi Hutton, dressuuramazone en instructeur aan de Talland School of Equitation, raadt het aan de boom vast te houden en je benen van je paard weg te liften. Doe dat in draf en galop, beweeg je tenen naar binnen en buiten en buig je knieën. “Het gaat erom dat je je core sterk houdt terwijl je je lichaam in verschillende gangen beweegt. De enige aangespannen spieren zouden je buik en vingers moeten zijn, de rest is los.”

4. Neem ook een sessie op een ervaren paard


Volgens internationaal dressuuramazone Sara Gallop verbeter je je rijden ook aanzienlijk wanneer je niet aan het paard hoeft te denken. “Ruiters trappen vaak in de val door teveel te focussen op het paard, maar wanneer je je fixeert op jezelf gaat je paard ook vooruit.”

5. Laat je teugels los


Leg een knoop in je teugels en plaats je handen op je heupen of houdt ze naar de zijkant. Dit zorgt ervoor dat je bovenlichaam meer ontspant. “Als je je schouders en armen kunt ontspannen werkt dat door op het contact”, legt Sara uit. “Je hebt een ontspannen onderarm nodig voor een elastisch contact.”

Bron: Horse and Hound