-

5 gewoontes die iedere ruiter zichzelf zou moeten aanleren

Arnd Bronkhorst

Om een betere ruiter te worden, heb je niet alleen goede lessen en begeleiding nodig. Jezelf goede gewoontes aanleren kan jou ook helpen. Deze vijf gewoontes zou iedere ruiter zichzelf moeten aanleren.

1. Een dagboek bijhouden over je trainingen en het management van je paard

Weet jij nog wat je drie weken geleden in de les hebt geleerd? Waarschijnlijk kun je niet alles onthouden. Daarom is het goed om op te schrijven wat je in de les hebt geleerd en wat je in de training hebt gedaan. Zo kan je erachter komen wanneer jouw paard bijvoorbeeld het fijnste loopt op wedstrijd; als je de dag ervoor longeert, les neemt of hem een dagje vrijgeeft. Ook activiteiten in het stalmanagement van het paard, zoals wanneer de tandarts voor het laatst geweest is of wanneer je je zadel voor het laatst hebt opgevuld, kun je bijhouden in je dagboek. Zo kun je alles beter bijhouden en later rustig nalezen.

2. Tuig schoonmaken

Dit is zo’n typisch klus die altijd blijft liggen. Wen jezelf aan om elke keer na het rijden je bit goed af te spoelen en even een doekje over je tuigage te halen. Zo blijven je spullen langer mooi en zo is het ook altijd schoon voor wedstrijden of trainingen.

3. Even een stapje terug doen als het niet volgens plan gaat

Soms kunnen de frustratie’s hoog oplopen als het niet gaat zoals jij graag wil. Stel je wil graag een M1-proef starten, maar je paard springt regelmatig over op de gebroken lijn in de contragalop. Dan is het goed om een stapje terug te doen naar de basis en de wedstrijd eventueel nog even uit te stellen. Dit voorkomt frustraties en zorgt ervoor dat jij je paard de volgende keer nog beter voor elkaar hebt.

4. Jezelf filmen

Laat jezelf regelmatig filmen. Bijvoorbeeld een vaste dag in de week. Vaak ziet het er anders uit dan dat het voelt en door het regelmatig filmen kun je goed je vooruitgang en je verbeterpunten zien. Met deze filmtips moet het filmen helemaal goed komen

5. Check je paard

Maak er een gewoonte van om iedere dag voor het rijden even de benen van je paard te voelen en te bekijken of er afwijkende dingen zijn dan normaal. Het is ook goed om je paard regelmatig – eens per week bijvoorbeeld – te temperaturen zodat je weet wat zijn normale waarden zijn als er eens iets mis is.

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant