-

5 Eigenschappen die je een goede leerling maken

Frank Sorge

Ben jij het lieverdje van de leraar of krijgt jouw instructeur al hoofdpijn als hij eraan denkt jou les te moeten geven? Geen nood, want ook een goede leerling worden kun je leren. Deze vijf eigenschappen maken jou de favoriete lesklant van je instructeur.

1. Openheid

Uitgerekend die ene keer dat je stalgenoten komen kijken naar je les, lijk je er niets van te bakken. Met samengeklemde kaken probeer je de les te rijden alsof je een wedstrijd rijdt, maar je instructeur blijft kritiek roepen… Openstaan voor kritiek kan moeilijk zijn, zeker als je toeschouwers hebt. Soms hebben ruiters dan ook de neiging zich zo serieus te nemen, dat ze zich volledig voor de aanwijzingen van de instructeur afsluiten. Gun jezelf wat vrijheid en probeer met een gezond gevoel voor humor met je zwakke punten om te gaan.  Als je kunt lachen om je scheve wendingen en kromme voltes, ontspan je jezelf en sta je meer open voor opbouwende kritiek.

2. Bescheidenheid

Eén ding is zeker over paardrijden: hoe lang je ook rijdt, je blijft altijd leren. Je rijdt bijvoorbeeld op een ander paard of bij een nieuwe instructeur, en ineens voel je je weer helemaal een beginner. En daar is niets mis mee! Iemand die vijf jaar rijdt en zichzelf een beginner noemt, is niet per se een slechtere ruiter dan iemand met twintig jaar ervaring die zichzelf een expert vindt. Sterker nog, het kan juist erg goed zijn om toe te geven dat je nog genoeg te leren hebt. Probeer eens een les te rijden alsof je een beginner bent -dat betekent niet dat je met kapstoktenen en waslijnteugels rondjes hobbelt, maar dat je volledig openstaat voor de tips die je instructeur geeft. Als je je niet vastbijt in dingen die je al jaren op dezelfde manier doet, heb je meer ruimte om iets nieuws te leren en verder te komen.

3. Verlangen

Kijk je dagen uit naar je les, of zadel je je paard zuchtend en steunend op om net op tijd de rijbaan in te sjokken? ‘Je moet het zelf willen’ is misschien wel een van de belangrijkste voorwaarden om beter te leren rijden. Als je graag beter wil worden, wil je ook graag je best doen en naar je instructeur luisteren. Wanneer je het oefenen uitstelt en met tegenzin naar je les gaat, is het tijd om eens goed na te denken over hoe waardevol deze lessen voor je zijn. Misschien ben je toe aan een nieuwe uitdaging, een andere instructeur of zelfs een compleet andere tak van de sport.4. Bereidheid

Stel je voor: rijd je liever op een paard dat goed luistert of een paard dat nauwelijks op hulpen reageert? Een paard dat scherp aan de hulpen staat, leert sneller en kost je veel minder energie om goed te kunnen rijden. Zo werkt het met leerlingen ook. Een ruiter die -om welke reden dan ook- niet goed luistert of aanwijzingen niet opvolgt, maakt het werk van de instructeur een stuk zwaarder. En dat leidt uiteindelijk tot irritaties: je instructeur wordt steeds strenger, waarop jij nog minder geneigd bent instructies op te volgen. Je hoeft het niet altijd eens te zijn met wat je instructeur tegen je zegt, maar wees wel bereid om naar hem of haar te luisteren. In het geval dat de instructie toch niet het gewenste resultaat blijkt te hebben, kunnen jullie van daaruit samen een andere oplossing zoeken.

5. Discipline

Wil je écht leren, dan is discipline erg belangrijk. Met één of twee lessen per week kom je niet verder als je tussendoor niet oefent. Herhaal de oefeningen voor jezelf, zodat je bij de volgende les kunt laten zien dat je er echt wat van hebt opgestoken. Rijd je op de manege en heb je geen paard om tussen de lessen door mee te oefenen, dan kun je alsnog ‘droog’ je lesstof herhalen. Houd bijvoorbeeld een schriftje bij met de oefeningen die je in de les hebt gedaan, welke onderdelen goed en minder goed gingen en welke tips je instructeur je gaf. Door deze verbeterpunten op te schrijven, is het gemakkelijker ze te onthouden voor de volgende les.

Bron: Horse Network

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant