-

3 oefeningen om je paard fijner op twee teugels te krijgen

Teugelvoering Arnd Bronkhorst

Betrap jij jezelf er ook wel eens op dat je net iets vaker linksom rijdt? Gewoon omdat dat net even wat makkelijker gaat? Jij zit fijner, je paard loopt fijner. Natuurlijk weet je wel dat je beide kanten gelijkwaardig moet trainen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hester Bransen van Ruitergevoel geeft 3 oefeningen om je paard fijner op twee teugels te krijgen.

Omgekeerde keertwending

Bij deze oefening rijd je een keertwending, maar dan precies andersom. Stel; je rijdt rechtsom op de hoefslag. Vervolgens wend je bij de letter B richting de letter A en bij A ga je over op de linkerhand. Van deze oefening leert je paard heel goed om niet aan de hoefslag te blijven plakken.

Variatietip van Hester: “Kan je paard al een beetje wijken? Dan kun je in plaats van te wenden bij de letter B ook een pasje naar binnen toe wijken.”

Rijden van een grote 8

Bij deze oefening rijd je een grote 8. Je rijdt dus vanaf de letter X een grote volte linksom en vervolgens vanaf de X een grote volte rechtsom. Bij deze oefening moet je extra aandacht besteden aan het omstellen van je paard. veel paarden drukken zich eruit wanneer je ze omstelt. Neem dus de tijd voor het omstellen. Lukt het niet meteen zo vloeiend als je wilt? Rijd dan gerust een volte extra.

Rijd op de binnenhoefslag

Een heel goede controleoefening is het rijden op de binnenhoefslag. Sommige paarden beginnen wat te slingeren, omdat ze de steun van de wand missen. Andere paarden ‘plakken’ wat aan de wand en lopen langzaam maar zeker weer terug de hoefslag op. Zorg ervoor dat je je paard netjes tussen twee handen en twee benen houdt. Zo leert je paard zelf om rechter te gaan lopen.

Hester Bransen schreef het E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit’, waarin meer ruitergevoeltips te vinden zijn. Je kunt dit E-book gratis aanvragen op www.ruitergevoel.com.

 

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant