Afbeelding

Van paard van één euro naar WK hoofdstelloos rijden

Horsemanship

Over drie weken vertegenwoordigt Daantje Bos ons land in Polen, waar de wereldkampioenschappen hoofdstelloos rijden plaatsvinden op 8, 9 en 10 september. Ze zal daar rijden met haar achtjarige Lusitano ruin Leote in de discipline dressuur.

Even voor de duidelijkheid, Leote heeft alleen een barebackpad op. Daantje rijdt hem zonder bit én zonder hoofdstel. Haar ‘instrument’ om de valkkleurige ruin te sturen is slechts een neckrope. De amazone is de eerste Nederlandse ooit die aan dit kampioenschap zal deelnemen, en dat is een grote eer, zo liet ze Bit & Cap weten. 

Fysieke klachten

Vanwege Leote’s achtergrond is het extra bijzonder dat de combinatie dit niveau bereikt heeft. “Leote is ongeveer anderhalf jaar geleden bij mij en mijn moeder terechtgekomen”, zo vertelt Daantje. “Zijn vorige eigenaresse had hem als vierjarige uit Portugal geïmporteerd, maar helaas liep zij na een jaar tegen verschillende lichamelijke klachten van Leote aan. Zo ontwikkelde hij drie peesblessures in zijn tweede jaar in Nederland en werd hij positief getest op PSSM type 2. Hierdoor was het onzeker in hoeverre Leote nog een toekomst had en het was al helemaal niet zeker of hij ooit nog bereden kon worden.”

Eerlijke tweede kans

Met dit verhaal kwam het paard via een stalgenoot op het pad van de Daantje Bos en haar moeder Kristien Rutten. “Mijn moeder had een paar maanden daarvoor plotseling haar paard verloren en mijn paard en pony hadden beide een zeldzame hartaandoening waardoor hun toekomst er erg onzeker uitzag”, vervolgt Daantje. “Leote was een paard waar we enkel van konden dromen, maar die we normaalgesproken nooit zouden kunnen kopen. Maar zijn eigenaresse wilde dat hij een eerlijke tweede kans zou krijgen bij mensen die niet perse wilden rijden met hem, maar hem alleen gelukkig en gezond wilden houden.”

Symbolisch bedrag

“Rijden is voor ons nooit prioriteit geweest en na verschillende experts gesproken te hebben over zijn kansen hebben we de keuze genomen Leote deze tweede kans te bieden. We konden hem voor het symbolische bedrag van één euro kopen. Tien dagen na zijn komst werd mijn eigen pony Atje ineens extreem slechter, waardoor we definitief afscheid van hem moesten nemen. Dat verlies viel mij, m’n moeder en mijn andere paard erg zwaar. Leote heeft ons letterlijk en figuurlijk door deze periode heen geholpen.”

Grondwerk en liberty

Nog geen drie maanden later overleed ook Daantjes paard Methar. Hij was het paard dat haar op de kaart had gezet als tweevoudig Nederlands kampioen neckrope dressuur. “In de maanden na het wegvallen van Atje en Methar hebben we met Leote veel grondwerk en liberty gedaan. Hij pakte dit goed op, waardoor we ook langzaam aan weer zijn gaan rijden. Al snel begon ik hem ook hoofdstelloos te rijden. Hij bleek het net zo geweldig te vinden als ik en is altijd erg fanatiek.”

Geboren showpaard

Een half jaar na Leote’s komst deed Daantje met hem mee aan hun eerste evenement. “We gaven een demonstratie over het beginnen met hoofdstelloos rijden, waarbij we aan het einde van de demo ook daadwerkelijk zonder hoofdstel door de baan konden rijden in alle gangen. Leote liet die dag zien dat hij een geboren showpaard is. Hij geniet van alle aandacht en van het publiek. Nog geen drie maanden later stonden we samen in de showpiste van Horse Event Youth, het grootste paardenevenement van Nederland. Het was een spannende omgeving om met een onervaren paard te rijden, maar wederom verbaasde hij ons omdat hij het zó fantastisch deed! Beide dagen hebben we een volledige hoofdstelloze demonstratie gegeven.”

Uitnodiging

Na afloop van Horse Event werd Daantje benaderd door de organisatie van de ‘World Championships Bridleless Riding’ met een uitnodiging om in 2023 deel te nemen aan hun wedstrijd in Polen. In tien maanden tijd was Leote getransformeerd van een paard van één euro naar een paard dat presteerde op wereldniveau!

Wedstrijddebuut

Nu, een klein jaar later, is het bijna zover dat Daantje en haar paard vertrekken naar Polen. “We hebben het afgelopen jaar veel getraind en op verschillende evenementen shows en demonstraties gereden, maar dit WK zal ons wedstrijddebuut worden. Ik heb het volste vertrouwen in Leote dat we daar zullen laten zien wat we kunnen en heb erg veel zin in dit avontuur”, besluit een nu al ongelooflijk trotse Daantje.

Help Daantje en Leote

Om Daantje te helpen om de deelname aan het WK en de reis naar Polen te bekostigen, hebben haar tantes een crowdfunding opgezet. Al het geld dat daarmee opgehaald wordt, wordt gebruikt om (een deel van) de kosten van de reis naar Polen, het verblijf van Daantje en haar moeder en dat van American miniature horse Bandito, die meegaat als gezelschap voor Leote, en de deelname aan de wereldkampioenschappen te dekken. 

Bekijk deze prachtige video door Noanoulana van Daantje en Leote

Meer informatie vind je verder nog op www.paardentrainers.nl

Instagram DaantjeBos_Bridlelessriding

Facebook Daantje Bos

Foto boven: paard&picture