Afbeelding
Alicja FotoAli

Zilver voor Daantje en Leote op WK Hoofdstelloos rijden: “Fijne samenwerking is het uitgangspunt”

Horsemanship

Daantje Bos (21) uit Ommen verkeert nog steeds een beetje op een wolk sinds ze terug is uit Polen, waar ze deelnam aan het WK Hoofdstelloos rijden. En met succes! Met haar valkkleurige Lusitano Leote eindigde ze als tweede in de categorie Dressuur. 

“We wilden vooral dat dit kampioenschap een mooie ervaring zou zijn voor Leote. Dat we dan ook nog op het podium eindigen, is de kers op de taart! Mooier dan die medaille is dat Leote steeds weer zo ontzettend zijn best deed en we een echt team vormen.”


Foto: Kasja Fotografia

Lees ook: Van paad van één euro naar WK Hoofdstelloos rijden

Reis en verblijf

Omdat het hun allereerste wedstrijd was en er überhaupt nog nooit een Nederlandse combinatie aan een dergelijk kampioenschap had deelgenomen, wist de amazone niet wat ze kon verwachten. Daarnaast was het de vraag hoe Leote zou reageren op de reis van meer dan duizend kilometer en het langdurige verblijf op vreemd terrein. “De heen- en terugreis van twee keer zes, zeven uur op de vrachtwagen is sowieso best zwaar. We hadden onze minipaardje Bandito meegenomen als reis- en stal-/weidegenoot; dat was heel vertrouwd voor Leote. De stalling was daar heel goed voor elkaar, het waren hele ruime boxen met dik stro en met genoeg ruimte voor paard en mini, en de deelnemers konden een eigen weitje afzetten zodat de paarden heerlijk een deel van de dag buiten konden doorbrengen.”

Supergoede sfeer


Foto: Alicja FotoAli  

“We hadden ook geen idee van (het niveau van) de andere deelnemers, voor mij waren het sowieso onbekende namen”, vertelt Daantje over het kampioenschap. “Er waren ruiters die alleen op shows rijden, maar ook combinaties die op hoog niveau in de reguliere wedstrijdsport starten en speciaal voor deze wedstrijd zonder hoofdstel hadden getraind. De nummer één bij de dressuur was bijvoorbeeld een Poolse amazone die daar in de subtop rijdt. De sfeer onderling was supergoed; iedereen was blij voor elkaar als er goed gereden was en gunde elkaar een goede proef. Er heerste het gevoel van ‘meedoen is belangrijker dan winnen’, dat was geweldig.”

Will to please


Foto: Foto Norza

Leote heeft drie dressuurproeven gelopen; elke keer weer was Daantje blij met haar paard en dankbaar dat hij zo zijn best deed om met haar samen te werken. “Het is ongelooflijk als je bedenkt dat het twee jaar geleden, toen hij bij ons kwam, onzeker zou zijn of hij ooit nog bereden zou kunnen worden. Moet je zien waar we nu staan! Het mooiste vind ik dat Leote echt een happy horse is en een grote will to please heeft.”

Inspiratie

Het onderwerp van gesprek staat inmiddels tevreden te grazen na ruim een week van huis te zijn geweest. “Hij heeft nu lekker vakantie. We hebben helemaal niks op de planning staan. Misschien dat we in de toekomst weer op shows kunnen optreden, hopelijk zelfs in het buitenland. Maar het belangrijkst is dat Leote goed in zijn vel zit en blij is. Ik hoop een inspiratiebron te zijn voor andere ruiters. Van mij hoeft heus niet iedereen hoofdstelloos te rijden. Als je je paard maar op één zet en kijkt naar waar hij bij gebaat is. Een fijne samenwerking tussen paard en ruiter, op wat voor manier dan ook, dat is het uitgangspunt.”

Tekst: Christine Dijk
Foto’s:  Foto Norza, Alicja FotoAli en Kasja Fotografia

Foto: Alicja FotoAli
Afbeelding
Foto: Kasja Fotografia