-

Het afscheid van Lucky

Je paard, je maatje, je ‘alles’… En dan is hij niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Peggy Gietema genoot al tien jaar van haar dappere Shetlander Lucky, die ze op een veiling had gewonnen. Maar hun plezier kwam abrupt tot een einde. Toen Peggy thuis kwam, kreeg ze van haar moeder te horen dat haar lieve Lucky was aangereden door een onoplettende automobilist. Lucky had het niet overleefd.

“Ik weet het nog als de dag van gisteren. Ik was samen met mijn oma op de konijnenveiling in Poeldijk, ik ging hier al van kleins af aan heen. Elk jaar verloten ze daar Shetlanders. Als je wint kun je kiezen tussen een Shetlander of € 100. Ik wilde altijd al een eigen paard, dus toen ik won kwam mijn droom uit. Ik had eindelijk een eigen pony en noemde hem Lucky. Toevallig was er plek bij mijn verzorgpony Guus. Guus en Lucky waren als snel de beste vrienden. Hij was echt prachtig. Hij was zwart toen ik hem kreeg, maar werd elke zomer weer een stukje witter. Alsof ik iedere zomer een nieuwe pony had.”

Lucky
2004 tot 2015

Eigenaar: Peggy Gietema (1989)
Ras: Shetlander
Kleur: Schimmel

Lucky begreep mij altijd en vrolijkte mij altijd weer op.

Maatjes

“Lucky en ik deden van alles samen. Ik longeerde hem wekelijks, hij kon kunstjes en ik wandelde vaak met hem in het bos, maar het allerliefst liep hij voor de sulky. Dit vond hij echt fantastisch om te doen. We waren echt maatjes. Waar ik was, was Lucky. Als ik blij was, was hij blij en als ik verdrietig was kon ik uren bij hem zitten. Hij bleef altijd trouw aan mijn zijde om mij te troosten. Met andere mensen nam hij nog wel eens een loopje, maar voor mij deed hij alles.”

Vreselijk nieuws

“September 2015 had ik Lucky tien jaar. Een bijzonder mijlpaal en ik was nog steeds blij met die lieve kleine Lucky. Op dat moment was ik 25, had inmiddels ook een vriendje voor Lucky gekocht en had nu dus twee Shetlanders. Veel mensen verklaarde me voor gek. Maar ik vind het nog steeds fantastisch. Maar het was meer dan schrikken toen ik mijn moeder thuis, verslagen in de gang vond. Ze durfde me eigenlijk niet te vertellen wat er was gebeurd, maar toen ik haar zag wist ik genoeg. ‘Je lieve pony Lucky is overleden’, zei ze. De grond zakte onder mijn voeten vandaan.”

‘Mijn nichtje en haar vriendin waren aan het wandelen met Lucky en Flo. Een automobilist zag hen te laat’

Aangereden

“Mijn nichtje en haar vriendin waren aan het wandelen met Lucky en Flo. Een automobilist zag hen te laat. Hij kon het eerste meisje met de pony nog ontwijken, maar Lucky en mijn nichtje niet. Lucky raakte in shock, is naar de overkant van de weg gerend en na nog een paar happen gras te eten, tegen in een paal in elkaar gezakt. Het was verschrikkelijk om hem zo te zien liggen. Gelukkig had mijn nichtje lichamelijk niets ernstigs, maar natuurlijk was ook voor haar en haar vriendin de schok heel erg groot. Lucky was al een hele tijd haar verzorgpony en zij moest meemaken hoe deze zomaar werd aangereden en het niet overleefde.”

Schadevergoeding

“Ik heb na het ongeluk veel moeite moeten doen om een schadevergoeding te krijgen. Daar kreeg ik Lucky natuurlijk niet mee terug, maar ik wilde wel rechtvaardigheid. Je kunt niet zomaar ongestraft wegkomen als je een pony doodrijdt. Ik heb nooit meer wat gehoord van de automobilist. Maar voor de wet is een pony hetzelfde als een lantaarnpaal, daarentegen kost het kapot rijden van een lantaarn zo’n € 1000, maar een pony niets. De verzekering van de tegenpartij verdraaide alles, om maar geen schuld te krijgen. Na veel moeite en rechtsbijstand heb ik een vergoeding van € 400 gekregen.”

Gemis

“Dit vervangt Lucky natuurlijk nooit. Ik mis zijn lieve knuffels en zijn enthousiasme. Het bedelen om snoepjes met zijn voorbeen, wat eigenlijk heel vervelend was, maar wat ik hem wel ooit zelf geleerd had. En ik mis dat hij niet meer op mij staat te wachten.”


Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online. Wil jij jouw verhaal vertellen? Geef je op!

Geef je op

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant