-

Zo overleeft jouw deken komend seizoen

Frank Sorge

Je paard ziet er nu nog tiptop uit in zijn nieuwe deken. Je kunt duimen en hopen dat dit zo blijft tot de lente, óf je kunt de volgende stappen ondernemen om de kans op een kapotte deken te verkleinen.

1. Zorg dat de deken goed past

Een deken die te groot is zal eerder gaan schuiven en/of scheuren. Dit is niet alleen slecht voor de deken, maar je paard kan ook gewond raken doordat hij bijvoorbeeld ergens achter blijft hangen. Ook een te kleine deken is natuurlijk niet goed. Houd er rekening mee dat je deken van vorig jaar dit jaar misschien niet meer past, door gewichtsverlies of -toename van je paard.

2. Maak de riempjes en koorden goed vast

Zorg dat je alles goed vastmaakt op de manier waarop de fabrikant dit bedoeld heeft. De meeste dekens zijn zo gemaakt dat de buikkoorden kruislings vastgemaakt moeten worden. Doe je dit niet, dan is er een kans dat de deken scheef gaat zitten of gaat schuiven. Zorg ook dat je de bilkoorden niet vergeet vast te maken.

3. Houd de deken schoon

Of in elk geval, zo schoon mogelijk. Natuurlijk zal de deken van je paard nooit zo schoon worden als de deken op je bed, maar je deken één grote modderklont laten worden komt niet ten goede aan de levensduur ervan. Laat modder en viezigheid opdrogen en borstel het er daarna af met een harde borstel. Vieze bilkoorden kun je loshalen en wassen of even schoon spuiten met een harde straal.

4. Berg de deken goed op

Als je paard de deken niet draagt: was de deken, impregneer hem indien gewenst en vouw hem netjes op. Je kunt de deken opbergen in de originele draagtas of in een andere afgesloten tas, zodat ongedierte er niet bij kan komen. Gooi de deken in ieder geval niet op de grond of op één grote hoop, hoe verleidelijk dat soms ook is.

Heb jij nog meer dekensparende tips?

Bron: Equus Magazine

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant