-

Zadelzeep, olie of toch ledervet?

Paula da Silva

Het aanbod in leerverzorgingsproducten is groot. De meningen over wat goed is zijn vaak net zo uiteenlopend als het aanbod. Hoe weet je nu wat het beste middel en de juiste volgorde van behandelen is voor jouw spullen? Zadelpasser Elles Rozegarde-Groenendijk van De Heuvelhoeve Zadelmakerij vertelt je in dit artikel alles over de verschillen tussen zadelzeep, olie en ledervet.

Ledervet smeert de poriën dicht

Elles volgde als eerste zadelpasser uit Nederland een opleiding bij de Britse ‘Society of Master Saddlers’, waar ze alles leerde over zadels passen, maar ook dingen over de zadelmakerij. Op de vraag of zadelzeep of juist ledervet het beste is voor je zadel antwoordt Elles kort en bondig: “Met ledervet smeer je alle poriën van het leer helemaal dicht.” Door smeren van vet leg je volgens daar een filter over het leer heen waar niets meer doorheen trekt. Ook geen verzorgende stoffen. Op die manier droogt het leer juist helemaal van binnenuit uit. Elles heeft in haar bijna 25-jarige carrière veel leer voorbij zien komen dat van buitenaf gezien prachtig glansde door het vet. Maar dat van binnen onherstelbaar uitgedroogd was.

Kies liever olie, dressing of balsem

Elles is helder: met het smeren van ledervet bereik je eigenlijk juist het tegenovergestelde van wat je wilt, namelijk soepel en goed verzorgd leer. Maar, wat is dan wél goed voor het goed onderhouden van je zadel en hoofdstel? “Dunne en lekker vloeibare lederolie, dressing of balsem,” volgens Elles. “Goede, vloeibare olie, dressings of balsems sluiten de poriën van leer niet af, maar trekken er juist helemaal in door. Let er wel op dat je een echt dun en vloeibaar middel hebt. Van dikke olie, balsem of dressing raken de poriën van het leer net zo goed verstopt als van vet.”Altijd wel eerst even met zeep aan de slag

Is lederolie het enige waarmee je een zadel en hoofdstel goed houdt? Nee, wanneer je leer echt goed wilt verzorgen, dan komt zadelzeep op de eerste plaats volgens Elles. “Dat is tegenwoordig ook verkrijgbaar in bijvoorbeeld een vloeibare sprayvorm. Maar ook in hardere vorm, als blok of in een pot. Die hardere zeep maak je dan voor het schoonmaken van je leer eerst nog een heel klein beetje vochtig. Vooral niet nat, veel water droogt het leer juist weer uit. De zeep moet precies vochtig genoeg zijn voor het dun uitsmeren van de zeep met een spons of doek.”

Smeer de zeep goed uit. En vergeet daarbij vooral de onderzijde van je zadel niet! Juist de onderzijde van de kussens en zweetbladen komen in contact met transpiratiezweet van je paard. Zweet en zout trekken gewoon door het dekje heen naar het leer toe. Veel mensen denken dat het sjabrak het leer daartegen beschermt, maar dat is zeker niet zo. Ik heb al veel zadels gezien die precies op de overgang van de voorzijde van het zadelkussen in de ronding van het schouderblad kapotgingen. Puur door het opgedroogde en aangekoekte zweet in de vorm van zoutkristallen die ertussen zaten. Door goed met zeep schoonmaken van de onderzijde van je zadel voorkom je dat. De zeep weer wegwassen hoeft niet, alleen even droog uitwrijven met een doek is prima.”

Een ruw randje mag best

Moet er daarna ook nog olie op de kussens? Volgens Elles niet per se. Goed schoonhouden met zeep is het allerbelangrijkste voor de onderzijde van een zadel en de singelstoten. Ook in zadelzeep zitten verzorgende stoffen voor het leer. Waar olie, dressing of balsem wel heel belangrijk voor zijn, is voor de zweetbladen. En dan vooral de onderzijde daarvan. “Leer is aan de onderkant ruwer dan aan de bovenkant. Olie trekt aan de ruwe zijde veel makkelijker ver door in het leer. Waarbij je natuurlijk ook nog wel wat olie op de bovenkant van het leer mag doen. Daarna even flink uitwrijven met een zachte doek en je zadel glanst je na een behandeling met zeep en olie tegemoet.”

Neem ook de stiksels lekker mee

En de stiksels? Hoe zit het daarmee? “Soms hoor je inderdaad van die verhalen over dat de stiksels loslaten van overmatig aanbrengen van lederolie. Dat is helemaal niet zo. Stiksels zijn gemaakt van een heel sterk nylon. Wanneer je op een normale manier je leer regelmatig en goed verzorgt met zadelzeep en een vloeibaar verzorgingsmiddel, dan kunnen kwaliteitsstiksels daar prima tegen.”

Het leer van een goed en op de juiste manier verzorgd zadel moet volgens Elles makkelijk 10 à 15 jaar meegaan. Liefst nog langer. Waarbij tussentijds onderhouden van de wol in de zadelkussens natuurlijk wel altijd nodig blijft.

Bronnen: Bitmagazine; De Heuvelhoeve Zadelmakerij

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant