-

Wie heeft er een hoofdstel nodig als het ook zonder kan?

Jacques Toffi

Springruiter Nicole Pavitt heeft een nieuwe trend gezet in paardenland, schrijft Horse and Hound. Met haar kopschuwe merrie Festiena Van Texelhof verschijnt ze zonder hoofdstel in de ring. Tijdens de South Of England Show van afgelopen weekend reed ze met haar merrie in de prijzen op een leren bit zonder hoofdstel.

Het hoofdstel – of ja, bit – is ontworpen door de Franse voormalig internationale springruiter Michel Robert. Nicole kocht het toen ze begin dit jaar op wedstrijd was in Portugal. “Mijn paard is erg gevoelig rondom haar oren en we moeten haar voorlok aan haar manen binden om het hoofdstel te laten zitten”, vertelt ze. “De dierenarts suggereerde een hoofdstel met teruggesneden kopstuk, maar dat maakte het alleen maar erger. Toen iemand dit suggereerde dachten we eerst dat hij gek was, maar sinds we het hebben geprobeerd is Festiena zoveel blijer. Haar oren staan naar voren in plaats van naar achteren. Dit is pas de derde wedstrijd dat we het proberen, maar voorlopig blijf ik het zo doen.”

Rijden zonder hoofdstel heeft al veel aandacht gekregen van haar tegenstanders, maar Nicole wijst erop dat dit niet voor ieder paard werkt. Ze zag het eerst bij de Portugese amazone Luciana Diniz in 2010 (zie bovenste foto). “We hebben advies gekregen van dierenartsen en haar hoofd op de foto laten zetten, maar ik zag Luciana ermee rijden dus wist er al een beetje van”, vertelt Nicole. “Luciana gebruikte in de barage een gewoon hoofdstel, en ik heb nog geen scherpe draaien geoefend. Ik hoop gewoon dat ze het contact niet laat varen. Maar het bit zit vast door middel van een kinriempje en ik was verbaasd over hoe veilig het voelt. Iedereen vraagt er wel naar.”

Kijk hier voor een foto van Nicole en haar paard. 

Bron: Horse and Hound 

 

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant