-

Wat betekenen de plekken op je dekje voor het passen van je zadel

Arnd Bronkhorst

Testen of je zadel goed past op je paard kun je het beste laten doen door een zadelmaker en zadelpasser. Er zijn wel wat zaken waaraan je kunt herkennen of er iets mis is met het passen van je zadel. Bijvoorbeeld aan de zweet- en of vuile plekken op je zadeldekje. Er wordt gezegd dat je daarvan kunt aflezen of er een probleem is met de ligging van het zadel. Anouk Verlouw-Heijkoop – Qualified Saddler en Qualified Saddle fitter – en zadelmaker Sophie de Rijke over zadels.

Klopt het dat de druk het hoogst is waar de zweetplekken het donkerst zijn?

Anouk Verlouw-Heijkoop: “Het is heel kort door de bocht om dat te zeggen. Het is belangrijk om eerst te controleren of het dekje recht onder het zadel ligt en blijft liggen tijdens het rijden. Over het algemeen zal een dekje altijd vuiler zijn op de plek waar het op het paard ligt. In de ideale situatie is het dekje overal even vuil. Maar bedenk ook dat niet elk paard overal even vuil is. Een donkere plek aan de voorkant langs de schoft van het paard zou kunnen duiden op een te wijd zadel. Door de wrijving ontstaat er dan een donkerdere plek. Vaak zie je dan ook dat je zadel schuift en/of klappert bij het rijden of dat de haren op de rug van het paard zijn bewogen.”

“Veel vuil achter op het paard, kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan er te veel druk achter op het kussen komen, doordat het zadel achterover ligt en de ruiter daardoor achter op de lepel zit of de kussens achter te hard gevuld zijn. Er kan ook een donkere plek ontstaan als de kussens een verkeerde vorm hebben. Meestal zie je dan een donkerdere rand om de achterkant van de kussens.”

“Er zijn ook paarden met heel veel beweging. Die kunnen een zadel laten swingen van links naar rechts. Dan zie je op je dekje vaak dat linksvoor en rechtsachter vuiler zijn. Veel vuil op rechts betekent dat je zadel te veel naar links ligt. Ook dat kan diverse oorzaken hebben.”

“Als er droge plekken zitten op het dekje kan het zijn dat het paard daar simpelweg niet zweet. Als dat echter gecombineerd is met heel donkere plekken eromheen, dan kan dat duiden op een te krap zadel of een zadel dat in het midden niet draagt, oftewel een zadel dat ‘brugt’. Neem dan zo snel mogelijk contact op met een zadelpasser en is het beter het zadel niet meer te gebruiken.”

Kan het ook aan je zit liggen, dat je zelf scheef zit, en zelf de druk verkeerd verdeeld?

Sophie de Rijke: “Je kunt inderdaad ook als ruiter scheef zitten of bewegen op je paard. Dan verdeel je de druk anders dan dat je recht zit. Afhankelijk van hoe je zit of beweegt kun je een andere tekening krijgen op de rug van je paard of dekje”, zegt ze. “Net zoals de meeste paarden hebben ruiters ook een korte en een lange kant. Vaak zie je dat de ene schouder van de ruiter lager zit dan de andere en dat de ene heup hoger wordt opgetrokken dan de andere. Dan zie je meestal ook dat het ene been wordt opgetrokken of uitgestoken.”

“Laat iemand anders kijken of je recht zit tijdens het rijden en controleer of de lengte van je beugels gelijk zijn. Om alle twijfel weg te halen kun je kijken of de zweetverdeling hetzelfde is met een andere ruiter op je paard. Er zijn ruiters die een flinke val hadden gemaakt, waardoor hun eigen SI-gewricht scheef zat. Dat betekent dat niet je paard maar jij naar de fysiotherapeut moet!”

Kan een dekje ook nog voor een verkeerde indruk zorgen?

“Een goed passend dekje volgt de lijn van de rug van je paard en blijft ook tijdens het rijden goed liggen onder je zadel”, legt Anouk uit. “Bij een hoge schoft is een anatomisch gevormd dekje een aanrader. Let bij het passen van het dekje op dat het dekje nergens ‘gaapt’, als het dekje te veel ruimte boven de schoft biedt, zal het achter de schoft voor een drukplek zorgen.

“Trek bij het opzadelen altijd het dekje goed in de kamer van het zadel, zodat de schoft van je paard vrij blijft. Check ook regelmatig of het dekje niet naar beneden zakt. Als het te veel op de schoft drukt, kan dat ook een drukplek veroorzaken, waar je zadel meestal dan niets mee te maken heeft.”

“Zorg verder dat het schoon en heel is, wanneer er bijvoorbeeld te veel huidtalg op het dekje zit kan dit ook voor schuurplekken zorgen. Tot slot is het goed om te letten op de bandjes die op het dekje gestikt zit om het dekje aan het zadel te bevestigen. Deze mogen niet onder de kussen van het zadel terecht komen, want ook dat kunnen drukplekken veroorzaken.”

Is een dik dekje beter dan een dun dekje onder het zadel?

“De dikte van een dekje maakt weinig verschil. Een goed zadel is voorzien van de juiste vulling. Een dekje dient puur om het zadel schoon te houden en het zweet op te nemen. Waar je wel op dient te letten is dat het dekje het kussen kanaal niet te veel opvult, dan zou je de beweging van je paard kunnen belemmeren.”

Hebben jullie nog extra tips voor het passen van een zadel?

Sophie: “Als je denkt dat je zadel niet goed ligt, raden wij altijd aan eerst naar een zadeldeskundige te gaan voor advies. Doe dit ook regelmatig. In sommige gevallen kun je –in overleg met de zadeldeskundige- tijdelijk een corrigerende pad gebruiken, let er dan wel op dat deze nooit op de ruggengraat drukt en dat er geen naden onder de kussens liggen.”

“Mensen vinden wollen onderleggers vaak mooi onder hun zadel. Mocht je die blijvend onder het zadel willen hebben, meldt dat dan bij je gekwalificeerde zadelpasser. Dan kan deze daar rekening mee houden bij de controle”, zegt Anouk, “Het is wel zo: hoe meer je tussen je zadel en de rug van je paard legt, hoe minder contact je hebt met de rug van het paard. Dit kan je belemmeren in het rijden. En er zijn leveranciers die alleen wol naaien op de randen, zodat het lijkt of er wol onder ligt.”

Weetje uit de zadelpaspraktijk:

Sophie: Wat ons in de praktijk ook opvalt is dat merries vaak op rechts wat meer wegzakken. Ook dat kan een oorzaak zijn dat de drukverdeling anders is op het dekje. Daar zit de baarmoeder van het paard. Een merrie die veulens op de wereld zet, kan hierdoor ook nog asymmetrischer worden. Ook dan is het verstandig om regelmatig goed te kijken naar de bouw van het paard bij het passen van een zadel.”

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant