-

Veiligheid & harnachement

Arnd Bronkhorst

Een teugel breekt niet tijdens een gewone training in de binnenbaan, maar juist tijdens een barrage of halverwege een buitenrit; zo werkt de wet van Murphy nu eenmaal.

Gelukkig kunnen dit soort ongelukjes meestal voorkomen worden. “Het onderhoud, daar schort het aan”, zegt Elbert Koelewijn, docent hippische vakken aan Helicon NHB Deurne. In Bit 209 geeft hij de nodige tips en adviezen over het kopen, controleren, verzorgen en bewaren van je tuigage. Een typisch onderwerp voor beginners, zeg je? Nou nee.

Internationaal springruiter Harrie Smolders, toch niet de eerste de beste, maakte het twee keer mee dat een teugel scheurde tijdens de wedstrijd. Tien jaar geleden reed hij de derby in Eindhoven uit met twee handen aan de bakstukken en afgelopen augustus brak in de Grand Prix in het Belgische Kapellen weer een teugel, net boven de een-na-laatste sprong. In Bit legt hij uit hoe dat kon gebeuren.

Springruiter Gert-Jan Bruggink is naar eigen zeggen juist extra voorzichtig met zijn zadels en hoofdstellen en controleert het leer heel vaak. Toch ging het mis. Na de dubbel in de barrage van de Grote Prijs Rotterdam scheurde zijn teugel en hij haalde hoge kijkcijfers door de rit op één teugel af te maken. Kijk hier alvast naar zijn barragerit:

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant