-

Top 3: Zadelproblemen getackeld

Zadels Arnd Bronkhorst

Wat zijn de meest voorkomende zadelproblemen? We vroegen het Hans van Dijk, gediplomeerd zadelpasser en zadelmaker. Zijn passie: de perfecte pasvorm vinden voor paarden met korte ruggen en weinig schoft. Veelal zijn dit IJslanders, Haflingers, PRE’s en Tinkers: paarden die gereden worden door volwassenen die niet passen in een 15-inch zadeltje. Deze drie uitdagingen komt Hans vaak tegen:

1. Slechte pasvorm

“Bijvoorbeeld een zadel dat tijdens het rijden naar voren schuift. Ruiters denken vaak dat dit komt omdat het te breed is. En leggen er vervolgens een dekje onder om het schuiven tegen te gaan. Helaas is dit niet de oplossing, want de werkelijke reden dat het zadel schuift, is vaak omdat het juist te smal is. Met een dekje er onder wordt het probleem dus alleen maar groter. Het zadel knelt en belemmert je paard in zijn bewegingen. Jij wilt toch ook niet lopen op te krappe schoenen met twee paar sokken aan?”

2. Slecht gevulde kussens

“Misschien wijst je instructeur je er wel op dat je steeds scheef op je paard zit. Dit kan een teken zijn dat de kussens van je zadel scheef, slecht gevuld, te lang geleden gevuld (verzakt) of scheef opgevuld zijn. Je kunt dit zelf ook controleren: voel eens langs de kussens van de zadel. Zijn beide kanten even stevig gevuld? Voel je bobbeltjes? Zijn ze aan beide kanten gelijk van vorm? Bij twijfel is het tijd om een zadelpasser te bellen. Liefst één die je zadel ter plekke kan opvullen, zodat deze direct kan controleren hoe de pasvorm is en of er voldoende vulling in zit voor een comfortabele pasvorm voor je paard.”

3. Een te lang zadel

“Heeft je paard moeite met buigen en/of loopt het liever over de schouder weg? Misschien probeer je dit probleem wel te tackelen door regelmatig een fysio of osteopaat in te schakelen. Deze deskundigen hebben je waarschijnlijk ook verteld dat het probleem in je zadel kan zitten. Is je zadel te lang, dan zit je gewicht te ver achter op de rug van je paard. Je ziet dit vooral terug in de beweging bij de lendenen. Dit komt omdat je zadel druk geeft op organen, met name op de nieren.”



Tip

Heb je net een nieuw paard gekocht, of is je paard de laatste tijd veel aangekomen of afgevallen? Loopt hij niet lekker, of is hij dwars tijdens het rijden? Boek dan een consult met een zadelpasser. Hij/zij kan je informeren over de juiste pasvorm van je zadel, en of daar iets aan gedaan moet worden. Ook hier geldt: voorkomen van zadelongemak is beter dan genezen.

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant