-

Speciale helm voor westernruiters op de markt

Arnd Bronkhorst

Het dragen van een cap is net zo belangrijk voor een westernruiter als voor een springruiter. Toch kiezen veel westernruiters voor een cowboyhoed in plaats van een helm. Een Amerikaanse hoedenfabrikant zag een gat in de markt en ontwierp een speciale westerncap.

Op het dragen van een cap rust -zeker onder Amerikaanse ruiters-  een taboe in met name de wedstrijdsport. Omdat een cap niet zou passen bij de cowboycultuur en de daarbij horende outfits, kiezen ruiters liever voor een traditionele cowboyhoed. En dat terwijl westernruiters net zoveel risico lopen op hoofdverwondingen en hersenletsel als andere ruiters.

Aan die gedachtegang moet nodig iets veranderen, bedacht Ricky Boland van Amerikaanse hoedenfabrikant Resistol. “We hebben de reguliere cowboyhoed die we elke dag maken, opnieuw ontworpen extra beveiliging aan de binnenkant om je hoofd te beschermen”, vertelt Boland.

De Resistol Ridesafe-hoed is net als een traditionele cowboyhoed van vilt, en past op dezelfde manier op je hoofd. Daarbij heeft de veiligheidshoed de verstevigde binnenkant en kinband van een cap.De nieuwe veiligheidshoed is inmiddels al populair onder bekende Amerikaanse westernruiters: zevenvoudig wereldkampioen Team Roping, Jake Barnes, draagt de helm nadat hij eind vorig jaar hersenletsel opliep bij een val tijdens een training. De Women’s Professional Rodeo Association heeft de hoed al tot hun officiële hoofdbescherming benoemd.

Klik hier voor foto’s van de veiligheidshoed.

Bron: Horsetalk

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant