-

Op ’t juiste gaatje; tips over singels en aansingelen

singel Kirsten Oosterhoff

Singelnijd komt voor bij paarden en pony’s als uiting van frustratie op een niet passend zadel. Het is minder bekend dat singelnijd ook voort kan komen uit ongemak door de singel of zelfs door de wijze van aansingelen. Dat elk onderdeel van het harnachement past is dus uiterst belangrijk. Maar, hoe zoek je de juiste singel uit? Er is immers zo’n ruim aanbod. Zadelpasser Kirsten Oosterhoff geeft in dit artikel enkele tips over singels en legt uit hoe je met beleid kan aansingelen.

Materialen van singels

Bij het aanschaffen van een singel kun je kiezen uit verschillende materialen, waarbij het handig is om te weten wat de plus- en minpunten van die materialen zijn. Kirsten Oosterhoff licht toe: “Een singel van leer kan zacht zijn, maar moet wel goed worden onderhouden. Een singel van kunststof heeft dezelfde werking als een singel van leer. Alleen blijft kunststof langer heel. Ook als de singel niet wordt onderhouden. Voor je paard maakt het verschil tussen leer en kunststof niet uit. Tenzij deze allergisch is voor het materiaal van de singel of allergisch reageert op de schoonmaakmiddelen die nodig zijn voor het onderhouden van de leren of kunststoffen singel. Een katoenen touwtjes singel geeft drukkingen op de knoopjes van de singel en dat adviseer ik dus niet.”

Wat betreft het opvangen van zweet en transpiratie zorgt alleen Airmesh ervoor dat het koeler is onder de singel. Kirsten: “Leder sluit net zoveel af als kunststof, want het leder is zo bewerkt dat het zo min mogelijk vocht opneemt om te zorgen dat het leer zelf niet snel vergaat.”

singels
Diverse singels

De perfecte singel moet voldoen aan ….

 • Een singel moet voldoende vierkante centimeters aan drukvlak hebben. Een singel kan dun zijn op een bepaalde plek, maar dan moet er op een andere plek wel meer drukvlak zijn. Dus bijvoorbeeld achter de ellenbogen dun en onder de borst breed.
 • De gespen moeten onderlegd zijn: Ze mogen niet over de singel heen worden getrokken of echt op het uiteinde van de singel geraken. Dit omdat je dan precies op die plek een drukking krijgt en het paard niet vrij kan bewegen.
 • Licht elastisch: De singel is liefst licht elastisch, maar de elasticiteit moet wel beperkt zijn. Is de singel te elastisch dan kan het zadel gemakkelijk scheeftrekken.
 • Een singel moet lang genoeg zijn: Pieren om het eerste gaatje te halen (zie de foto met de schimmel) is een no go! Daarmee frustreer jij jezelf en jouw paard. De gespen moeten bij een dressuurzadel ongeveer een handbreedte onder het zweetblad zitten.
singel laatste gaatje
Deze singel is te kort, het eerste gaatje wordt niet gehaald!

Extra tips:

 • Een singel die verdikt is in het midden, onder de borst, zorgt voor vermindering van druk achter de ellenbogen waar normaal de druk het hoogste is.
 • Een singel met springflap moet niet te groot zijn bij de flap. Dit zorgt voor beperking in de beweging. Van voor naar achter moet de flap niet te lang zijn en van links naar rechts niet te breed.
 • Een hoesje om de singel kan, maar zorg dat er dan voor dat er geen hobbeltjes of vouwen op het drukvlak komen.
 • Lees voor meer tips over singels, singelnijd, anatomische singels en aansingelen ook het artikel ‘Wat te doen bij singeldwang?’.

Het belang van een correcte ligging van de singel

Singel
Schets van de ligging van de singel ten opzichte van het zadel.

Kirsten: “De plek waar de singel ligt is een knooppunt van weefsels. Als er ergens in het lijf spanning is door pijn of asymmetrie dan verstrakt dit knooppunt en wordt het gevoelig. Deze spanning kan veroorzaakt zijn door een kreupelheid of inwendige klachten als maagzweren of darmproblemen. Andersom kan een paard ook kreupel worden of andere klachten krijgen van een singel die verkeerde drukpunten geeft. Om deze gevoelige “gordel” zo veel mogelijk te ontzien is het belangrijk een goed passende singel te hebben.”



Ze vervolgt: “Uiteraard moet er wel gereageerd worden op die gevoeligheid door te kijken waar dit vandaan komt en moet men er niet vanuit gaan dat met een passende singel het probleem is opgelost. Dus goede fysio of de dierenarts er bij betrekken is altijd verstandig.”

Het blijft maatwerk

“Voor het ene paard is een recht toe recht aan singel prima of zelfs de beste keuze. Voor een ander paard is juist een singel met veel drukvlak comfortabel”: legt Kirsten uit. Ze vervolgt: “Als een paard een dikke buik heeft en de singelgroeve ligt ver naar voren dan zul je, om de ellenbogen niet te beschadigen, een singel moeten gebruiken die op die plek smal is of weinig materiaal heeft (dun is).

Verder is het goed om te beseffen dat een anatomische singel niet op elk paard past. Kirsten: “Een anatomische singel is alleen anatomisch als het bij de anatomie van het paard past. Elk paard is verschillend en soms lopen paarden juist met de voorbenen tegen de banaanvormige singel aan. Je ziet dan dat de singel op die plek wordt ingedeukt (dit is op de foto aangegeven met rode rondjes).”

singel drukpunten
De rode cirkels geven aan dat deze anatomische singel toch ingedeukt wordt op twee plekken. Hij past dus niet 100% perfect!

Vanwege het feit dat het maatwerk blijft geeft Kirsten dit aan: “Neem altijd iemand mee bij aanschaf van een nieuwe singel die zicht heeft op de biomechanica van het paard. Die persoon kan je dan me laten kijken naar het verschil in bewegen als het paard met de ene of de andere singel loopt.”

Aansingelen

En, dan… Stel je hebt een zadel op maat en ook je singel is in orde. Wat kan er dan nog misgaan? Nou, het aansingelen op zich is ook een techniek dat je moet beheersen om irritatie bij jouw paard of pony te voorkomen. Vijf tips van Kirsten:

 1. Singel nooit met één ruk aan, want daar word je paard niet blij van. Altijd gestaag trekken. Ook bij het loshalen van de singel niet rukken. De singelstoot omhoog trekken. Dus niet opzij en van het paard af!
 2. Aansingelen vanaf het paard kan, maar je moet wel weten tot hoever je kunt gaan. Strak is strak. En niet je hele gewicht in de strijd gooien.

 3. Zorg er altijd voor dat het midden van de singel in het midden zit. Als je twee gaatjes moet aansingelen dan is dat 1 links en 1 rechts.  Zorg dus dat je zowel links als rechts evenveel aansingelt. Niet links op 5 en dan in 1 x rechts op 5, want dan trekt dit het huis van de singel scheef en zit deze niet meer in het midden onder de buik van je paard of pony.

 4. Trek niet een been van het paard naar voren om de huid recht te krijgen. Hierdoor hoopt de huid aan de voorkant op en krijg je eerder schuurplekken. Beter is het om de singel van het lijf te trekken, zodat de huid recht komt te zitten. 

 5. Bij een veelzijdigheidszadel of bij een springzadel zit de singel ideaal als de gespen op het middelste gaatje aangesingelt zijn. 

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant