-

Kleinste tempowisseling doet zadeldruk veranderen

Fleur Louwe

Zelfs de kleinste snelheidsverhoging kan de dynamiek van een bereden paard en de krachten op het zadel veranderen, schrijft Horsetalk. Zwitserse en Zweedse onderzoekers onderzochten zeven bereden paarden op een loopband.

De combinaties werden beoordeeld tijdens een looptempo van 1,3 tot 1,8 meter per seconde en een draftempo van 2,6 tot 3,6 meter per seconde. De beweging van het paard en de ruiter, de verticale krachten naar de grond en de krachten op het zadel werden gelijktijdig gemeten.

Thomas Wiestner en zijn collega’s ontdekten dat de zadeldruk tijdens het versnellen van de stap vooral beïnvloed werden door het geschommel van de beweging. In de draf werd hij beïnvloed door de grotere verticale dynamiek en een strakkere rug.

“Zelfs de kleinste tempoveranderingen hebben invloed op de dynamiek van de beweging en op de krachten onder het zadel”, schrijven de onderzoekers in het tijdschrift Comparative Exercise Physiology. Ze ontdekten dat per tien procent versnelling, de druk met vijf procent toeneemt. Dit is 14 procent in de draf. De snelheid in iedere gang heeft daarom fundamentele invloed op de biomechanica. De paarden werden met hun neus net voor de loodlijn gereden.

Bron: Horsetalk 

 

 

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant