-

Hoe fantastisch is elastiek?

Arnd Bronkhorst

Elastiek wordt al jaren in bijvoorbeeld singels en teugels gebruikt om flexibiliteit en ruimte te geven. Teugels met elastiek worden gebruikt om teveel druk op de paardenmond en aanhoudende spanning op de teugels te voorkomen. Recent onderzoek toont echter aan dat elastiek in teugels een flinke impact kan hebben op de spanning, vooral tijdens het rijden van overgangen.

Het onderzoek heet ‘Is elastic fantastic? The impact of elastic inserts on rein tension’ en is uitgevoerd door Hayley Randle en Alison Abby van het Duchy College in Cornwall, Groot-Britannië. Ze keken naar het effect van de teugels tijdens het rijden en tijdens overgangen van stap naar halt. Er werd ook gekeken naar de mogelijkheid om de spanning in de teugels los te laten. 

Dertig vrouwelijke ruiters reden paarden met standaard rubber of rubberen teugels met elastiek. De druk op de teugels werd gemeten met een teugeldrukmeter van Centaur voor de linker- en rechterhand.

De resultaten van de studie laten significante verschillen zien tussen het gebruik van de twee verschillende teugels. Op de teugels met elastiek werd minder spanning uitgeoefend tijdens het rijden, maar er was wel meer spanning tijdens de overgangen van stap naar halt. De tijd die nodig was om de druk weer helemaal tot nul te brengen was bij de elastische teugels veel groter en minder consistent dan bij ‘gewone’ teugels.

Het onderzoek suggereert dat – alhoewel de elastische inzetstukken in de teugels leiden tot minder spanning tijdens het rijden – ze het gedrag van ruiters veranderen wanneer er oefeningen worden gereden. Ook kunnen elastische teugels een schadelijk effect hebben op het vermogen van de ruiter om negatieve bekrachtiging toe te passen en dus duidelijkheid tijdens de training. De verminderde mogelijkheid om de druk geleidelijk te verlichten kan een negatieve invloed hebben op de opleiding en leerproces van het paard, wat dus zorgt voor stress. Er is nog meer onderzoek nodig naar het gebruik van materialen als elastiek.

 

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant