-

Dilemma: halster om of af in de wei?

Halster om doen in de wei Arnd Bronkhorst

Het halster om laten in de wei heeft voor- en nadelen. Je paard is makkelijker te pakken, maar er bestaat altijd een risico dat hij ergens achter blijft haken. Wat zeggen de deskundigen?

Twee pony’s staan al jarenlang samen in de wei. Ze hebben halstertjes om, omdat de kleinkinderen er af en toe een rondje op gaan en de pony’s zich daarvoor niet altijd makkelijk laten vangen. Op een ochtend ziet de eigenaar het tweetal met de hoofden opvallend dicht bij elkaar staan. Als ze even laten nog net zo onbeweeglijk staan, neemt hij poolshoogte. Dan doet hij een gruwelijke ontdekking. Hoe ze het voor elkaar hebben gekregen is een raadsel, maar de haak van de snelsluiting van het ene halster, zit in het ooglid van de andere pony. Wat een geluk dat de twee het zo goed kunnen vinden en ze zo stil zijn blijven wachten op hulp. De dierenarts kan het ooglid hechten, het oog is gered. Het had echter heel fout kunnen aflopen.

Een ander voorval. Een merrie met veulen laat zich lastig benaderen, dus gaat ze met halster om in de wei. ’s Middags treft de eigenaar zijn paard met het achterbeen in het halster verstrikt. Kennelijk heeft ze zich achter haar oor willen krabben, waarbij de hoef te ver is doorgeschoten. De merrie heeft zo liggen worstelen, dat haar been is gebroken en er niets anders mogelijk is dan haar in te laten slapen. Het veulen blijft moederloos achter.

Soms verplicht

Moet een paard zijn halster af in de wei? Bij sommige pensionstallen is het omlaten van het halster in wei en paddock verplicht. De KNHS bepleit gezond verstand. “Het is veiliger zonder halster, maar als een paard zich moeilijk laat vangen kan het nodig zijn om het om te laten”, zegt een woordvoerder. Dat is ook enigszins de strekking van dierenartsen Frank van Leeuwen en Yteke Elte. “Ik kan hier geen professioneel advies over geven. Het is een veiligheidskwestie, maar het werkt twee kanten op. Als een paard slecht hanteerbaar is zonder halster, dan heb je weinig keuze”, zegt Frank van Leeuwen. Yteke Elte, die bij de paardenkliniek van de Universiteit in Utrecht werkt, valt hem bij. “De paarden die hier staan ken ik niet. Als ik iedere keer mijn leven moet wagen om ze te pakken voor een behandeling, dan is dat ook niet handig. Bovendien worden ze hier voortdurend in de gaten gehouden, dus de kans op ongelukken is klein.”

Ingegroeid

Beide dierenartsen vinden het veel veiliger als een paard zonder halster in de wei wordt gezet. Helemaal als hij dag en nacht buiten loopt en er andere paarden bij staan. Tijdens het spelen is het risico op ongelukken groter. Of de kans bestaat dat het ene paard het andere aan het halster vastgrijpt. “Toch kan ik mij er wel iets bij voorstellen dat pensionhouders liever niet willen dat het halster af gaat. De paarden zijn niet allemaal even makkelijk en het scheelt werk. Aan de andere kant moeten we ook niet overdrijven. De paarden worden binnen en buiten gezet, dus ze worden gezien”, zegt Elte. Zij vindt het een groter risico als veulens met een halstertje om in de wei worden gezet, dat na verloopt van tijd te klein blijkt. “Ingegroeide halsters zie ik meer dan ongelukken door halsters. Het ontschiet eigenaren hoe snel zo’n hoofd groeit. Dus bij groeiende paarden moet het halster in de wei af, wat mij betreft. Het is ook niet voor niets dat bij grote opfokbedrijven de paarden geen halsters om hebben.”

Ook Van Leeuwen geeft aan dat het aantal ongelukken met halsters relatief gezien erg meevalt. “Ongelukken kunnen altijd gebeuren. Er zijn ook paarden die met hun been onder een deur of tussen spijlen van de stal raken.” Volgens Van Leeuwen is het wel zaak om qua huisvesting en weideafrastering goed te kijken of een paard ergens achter kan blijven haken. “Probeer je in te denken wat er mis zou kunnen gaan en hoe je dat kunt voorkomen. Maak het zo veilig mogelijk.”

De dierenartsen zijn geen voorstanders van veiligheidshalsters met elastiek of klittenbandsluitingen. “Die gaan meestal los als je het niet wilt, wat op zichzelf ook weer ongelukken geeft. Geef mij maar een halster dat niet stuk gaat en brede banden heeft, zodat het niet snijdt”, zegt Elte. Van Leeuwen heeft het niet op elastiek. “Als het schiet, schiet het hard terug…”

Routine

Er worden helaas nog steeds gevallen van paardenmishandeling gemeld. De politie heeft aangeraden om paarden zonder halsters buiten te zetten, om het de dader niet gemakkelijk te maken. De dierenartsen zijn het er mee eens dat er zo min mogelijk gelegenheid moet worden gecreëerd. “Het is een overweging. Maar zonder halster is sowieso beter, dus als er geen zwaarwegende redenen zijn om het om te laten, zou ik het af doen”, zegt Van Leeuwen. Yteke Elte valt hem bij. “Het beste advies is om er even over na te denken en niet routinematig te doen wat je altijd doet. Kan je zonder, doe het halster dan af.”

Een tijdje terug stond er een poll op de website om te zien hoeveel Bit-lezers hun paard met een halster aan op de wei zetten. Bekijk het resultaat!

Bron: Bit 233

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant