-

De stijgbeugel als wapen?

Frank Sorge

De stijgbeugel is ondanks het kleine formaat heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat je als ruiter je balans beter kunt bewaren en je paard beter kunt controleren. Vandaag de dag zijn er oneindig veel soorten stijgbeugels te verkrijgen, maar dat was vroeger wel anders.

In het verleden was het paard niet alleen een dier dat hobbymatig ingezet werd, maar ook een vitaal instrument voor communicatie, transport en oorlog. In de tijd van Alexander de Grote waren er nog geen beugels en hielden ruiters de manen van hun paard vast om in balans te blijven. De Romeinen gebruikten later een soort handvat aan de voorkant van het zadel als steun.

Rond de derde eeuw na Christus werden in China voor het eerst bronzen en ijzeren stijgbeugels gebruikt. Eerst alleen aan de linkerkant op om te stappen, maar niet kort daarna aan beide kanten van het zadel. In het midden van de zesde eeuw was de eerste vermelding van deze innovatie in Europa. De ingebruikname van stijgbeugels in West-Europa liet tot de achtste eeuw op zich wachten, maar bleek een belangrijk onderdeel van het succes van de zwaarbewapende ridders in de Middeleeuwen.

Door de jaren heen werden beugels erkend als een van de meest invloedrijke uitvindingen in de geschiedenis van oorlogvoering. Door het gebruik van stijgbeugels kon een ridder namelijk vele malen meer kracht zetten met zijn lans, zonder op te letten of hij niet van zijn paard af zou vallen. Het maakte vechten eenvoudiger.

Gelukkig hoeven wij niet meer te paard ten strijden te trekken en gelukkig maar, want soms is het met stijgbeugels al een uitdaging om te blijven zitten.

Bron: Chinaculture.org

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant