-

4 Tips voor zadelonderhoud

Lonneke Ruesink

Een zadel is vaak een kostbaar bezit, je wilt er dan ook voorzichtig mee omgaan. Het juist onderhouden ervan is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook voor de rug van je paard. Gediplomeerd MSFC-zadelfitter Ilona ter Horst van De Zadelkamer, geeft je vier belangrijke tips over hoe je je zadel het beste kunt onderhouden.

1. Correct opbergen

Het onderhoud van je zadel begint eigenlijk al met het correct opbergen. De ruimte waar je je zadel opbergt moet niet vochtig en goed geventileerd zijn. “Een vochtig klimaat stimuleert schimmelvorming. Kou is niet erg, kunstmatige warmte in de vorm van een verwarming juist wel”, vertelt Ilona. “Dit droogt het leer uit, waardoor het minder flexibel of zelfs hard wordt en kan gaan scheuren.” Heb je een goede ruimte gevonden om je zadel op te bergen, kies dan voor een ronde buis om je zadel op te hangen, in plaats van een zadelsteun waarbij de kussens van je zadel op het frame liggen. “Het patroon van de zadelsteun kan in de kussens komen te staan en het leer en de kussenvulling vervormen”, vertelt Ilona.

2. Dekjes, singels en hoezen

Haal na het gebruiken van je zadel altijd het dekje en de singel eraf. Wanneer je je zadel opbergt met een dekje dat je net gebruikt hebt, kan het zweet uit het dekje in de kussens van je zadel trekken. Ilona legt uit waarom: “Hierdoor wordt het leer vochtig en kan de vulling eerder gaan klonteren.” Ook is het verstandig de singel te verwijderen om extra slijtage aan de singelstoten te voorkomen. Wil je gebruik maken van een zadelhoes, kies dan wel voor eentje die gemaakt is ademend materiaal, zoals katoen of fleece.

3. Poets met mate

Om je leren zadel in optimale conditie te houden, is te vaak poetsen niet goed. Maak je zadel alleen schoon wanneer het vies is. Gebruik hiervoor een zachte spons en lauwwarm water. Je kunt eventueel wat zadelzeep gebruiken, maar blijf dan wel uit de buurt van stiksel. Deze worden dankzij de zeep sneller zacht en zullen daardoor eerder slijten. Eén keer per drie maanden poetsen met een lederonderhoudsmiddel is voldoende. Gebruik daarbij het liefst een blanke wax, dit legt een laagje over het leer en houdt het soepel en weerbaar.

4. Zadelcheck

Controleer je zadel regelmatig. Zijn alle stiksels nog heel, zijn de gaatjes aan de singelstoten niet uitgescheurd en is het leer nergens beschadigd? Merk je dat er iets niet goed is, schakel dan een zadelmaker in om alles op tijd te repareren. “Verder is het verstandig om één keer per jaar een zadelmaker naar je zadel te laten kijken. Deze kan controleren of alles aan je zadel nog goed is en of deze nog goed op je paard past of eventueel aangepast moet worden. Met jonge paarden is het verstandig dit vaker te doen, zijn veranderen immers nog veel”, vertelt Ilona.

Lees ook:

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant