-

4 harnachementtips om mee te scoren

Lisa Dijk

Wil je je paard laten groeien in de dressuurring? Hier zijn vier tips om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Niet met bling-bling maar wel door een zo’n aantrekkelijk mogelijk beeld te creeëren voor de jury. Hoe? Met aanpassingen aan je harnachement.

Allereerst, natuurlijk staat het welzijn van je paard voorop en moet je proberen je paard zo netjes mogelijk voorstellen. Maar de volgende optische trucjes kunnen helpen de score te verhogen. Want dressuur blijft een jurysport, dus subjectief. Met een mooi en harmonieus beeld kun je de jury misschien nog meer bekoren.

1. Keelriem verwijderen

Het kan niet bij elk hoofdstel, maar als het een losse riem is, kun je de keelriem van je hoofdstel eraf halen. Zonder keelriem aan het hoofdstel, lijkt de nek van het paard langer. Als je de keelriem laat zitten, zorg dan dat je deze niet te strak doet. Daarmee verstoor je het beeld van de hoofd-halsverbinding en lijkt het misschien of die minder open is dan die in werkelijkheid is. Verder kun je een paardenhoofd mooier maken met het juiste hoofdstel. Bijvoorbeeld geen dunne neusriem bij een grof hoofd en gebruik een frontriem met een boogje bij een lang hoofd om het kleiner te laten lijken.

2. Zadeldekje aanpassen

Als je paard een lange rug heeft, kun je een langer zadeldekje onder je zadel leggen. Ook kun je een zadelbontje gebruiken in combinatie met dat langere dekje. Daarmee breek je het beeld van de lange rug wat. Ook verbloem je daarmee een weke rug of lange lendenen. Een zadeldek dat niet in verhouding is met de rest van het paard en te klein is, zal een averechts effect hebben op het totaalbeeld. Ook met de plaatsing van het zadeldek kun je een optisch effect nastreven. Als je een paard met een korte hals hebt, probeer het dekje dan niet te ver voor het zadel te laten uitsteken. Zo is er meer schouder zichtbaar en lijkt deze groter, waardoor je de illusie wekt dat het paard een langere hals heeft.

3. Zadelonderlegger

Met onderleggers kun je ook heel veel verbloemen. Er zijn verschillende maten en soorten waarmee de hals van een paard mooier kunt laten lijken. Met een weelderig bontje kun je de suggestie wekken dat het paard meer bergop loopt, door het wat hoger op te trekken aan de voorkant van je zadel. Ook kun je het zo aan de voorkant van je zadel neerleggen, dat de verbinding tussen de hals en de schoft van je paard mooier lijkt als die een beetje arm gespierd is.

4. Vernis

Met tot slot nog een laagje vernis op je paard zijn hoeven maak je het plaatje complete. Als je hoeflak gebruikt in plaats van olie, heb je minder last van vlekken op bandages of de benen van je paard en je kunt het thuis al opbrengen. Het droogt snel op en laat een mooi glanslaagje achter.

Bron: Horse and Hound

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant