-

10 tips voor de aankoop van een westernzadel

Arnd Bronkhorst

Western rijden wordt ook in ons land steeds populairder. Westernzadels zijn een vak apart volgens Louis van Kerkhof. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een westernzadel? Hieronder geven we tien tips – van onder andere Louis – zodat jij een betere kans van slagen hebt voor het perfecte westernzadel voor jou en je paard.

Louis stelt zichzelf voor: ”Ik heb waarschijnlijk de kleinste westernzadelmakerij van de wereld (Vaquero), maar zeker is dat ik de enige westernzadelmaker in Nederland ben. En met meer dan 25 jaar ook de oudste van de BeNeLux. Ik maak “custom made” westernzadels naar traditioneel voorbeeld (handwerk), op maat van paard en ruiter.
Mijn klanten komen uit Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje en zelfs de USA. Het liefst blijf ik tot mijn 80ste jaar zadels maken!”  

1. Je paard moet volgroeid zijn

Het klinkt misschien logisch, maar het is heel belangrijk dat jouw paard volgroeid is. Louis vertelt: “Veel westernpaarden worden ver voor hun 4e levensjaar ingereden; die paarden zijn niet volgroeid en het westernzadel zal naar alle waarschijnlijkheid niet meer correct passen nadat ze verder groeien.”2. Laat nooit een zadel aanmeten aan de hand van een foto

Volgens Louis is dit echt uit den boze: “Aan de hand van een foto kun je nooit zien of een zadel goed ligt op een paard. Je hebt echt meer nodig dan een foto om de juiste boommaat aan te meten en verder te kijken naar de specifieke kenmerken van de rug van het paard.”

3. Gebruik een naakte zadelboom

Louis vertelt: “Om de pasvorm van jouw ideale zadel te bepalen is een naakte zadelboom benodigd. Let er op dat bij het aanmeten de zadelboom correct – geheel achter de schouderbladen –  op je paard wordt gepast.”

4. Zorg voor een goed passende zadelboom

Louis vertelt: “De boom van een westernzadel is bepalend voor de ligging van het gehele zadel. Omdat je bij een westernzadel geen zadelkussens hebt, ben je compleet afhankelijk van de pasvorm van de zadelboom. Zorg dus dat je zeker weet welke zadelboom jouw paard nodig heeft. En eigenlijk zou je ook nog moeten checken of die zadelboom ook echt in het zadel zit. Laat in ieder geval de maten van de zadelboom op je aankoopfactuur vastleggen.”

5. Geen keurmerken

Helaas bestaan er wereldwijd geen keurmerken voor het maken van westernzadels. Je kunt dus geen gecertificeerde westernzadelmaker opzoeken via de officiële weg. Vaak blijft het dus bij goed informeren. Louis tipt: “Gebruik je gezonde verstand en laat je goed informeren; vraag om meerdere referenties.”

6. Geen standaardisatie van maten

Louis vertelt over de maatvoering van westernzadels: “Er bestaan geen standaarden in maatvoering. Wat bij de ene producent met ‘Full Quarter’ (een aanduiding) omschreven wordt, kan bij een andere producent als ‘Semi Quarter’ omschreven zijn.”

7. Vele parameters

Louis vertelde eerder al dat een westernzadelboom bepalend is voor de pasvorm op je paard: “Deze zadelbomen hebben meer dan 20 maat-parameters die alle van invloed zijn op die pasvorm.”

8. Pas op met adviezen

Louis geeft als tip: “Het ene paard is het andere niet. De ruin van je stalgenoot kan prima voorzien zijn, maar dat wil niet zeggen dat zo’n westernzadel ook goed op jouw paard past. Trainers/stalhouders hebben soms een zakelijk belang (provisie) bij leveranciers, vraag daarom meerdere referenties.”

9. Typen

Verdiep je eerst in de verschillende soorten zadels. Louis vertelt hierover: “Er zijn vele typen westernzadels. De meeste in Europa verkochte westernzadels  zijn gemaakt voor specifieke onderdelen in de westernsport. Een Reining-zadel – bijvoorbeeld – heeft een andere ‘zit karakteristiek’ dan een Horsemanship-zadel. Het ene westernzadel leent zich beter voor de sport, het andere westernzadel is bij uitstek geschikt voor lange buitenritten.”

10. Padding

Omdat een westernzadel geen kussens heeft, moet er tussen je paard en het westernzadel een goed stevig pad liggen, dat de functie van kussens over neemt. Louis’ laatste tip: “Ga voor een pad, gemaakt van natuurlijke producten, omdat alleen natuurlijke vezels alle eigenschappen bezitten die van belang zijn: vocht transport, warmte geleiding en demping.”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant