renee nalanta
renee nalanta

Vrijheidsdressuur met Nalanta

Nieuws

Soms gaat het rondjes rijden in de binnenbak je vervelen. Je paard zucht als je met het hoofdstel aankomt en na een half uur rijden is je inspiratie echt op. Tijd voor wat afwisseling. Vrijheidsdressuur is daarvoor ideaal. Het is goed voor lichaam én geest van je paard en daarnaast nog eens super leuk om te doen. In Bit 220 krijgt Bit-redacteur Renée Müller een les van Nalanta Vrijheidsdressuur, bestaande uit Eva Roemaat en Jesse Drent. Zij leggen precies uit waar je moet beginnen en wat je vooral wel en niet moet doen.




[caption id=”attachment_21761” align=”alignright” width=”200”] Jesse Drent[/caption]

Voor je begint met vrijheidsdressuur, is het belangrijk dat je paard de basis goed kent. Hij moet rustig kunnen halthouden en netjes meelopen aan een touwtje. Daarnaast is het handig als hij op commando achterwaarts gaat en kan wijken voor druk. Ga – als je paard dat onder de knie heeft – niet meteen aan de gang met grote oefeningen als steigeren en knielen. “Begin bij de basis, zoals grondwerk en kleine oefeningen”, vertelt Eva. “Grote oefeningen zijn heel verleidelijk, maar het is verstandiger om klein te beginnen je weg naar boven te werken.” Kleine oefeningen zijn kunstjes als flemen en het geven van een voetje, die met latere oefeningen zoals de Spaanse pas en spagaat weer van pas kan komen.

Eva en Jesse streven naar samenwerking. Het paard werkt niet voor jou. “Teamwork makes dreamwork”, aldus Eva. “We leren samen en maken samen fouten.”

[caption id=”attachment_21762” align=”alignleft” width=”300”] Eva Roemaat[/caption]

Heb je een groot trekpaard of juist een iel minipaardje? Dat maakt helemaal niets uit. Elk paard is geschikt voor vrijheidsdressuur. “Het is belangrijk dat jij als trainer over genoeg kennis beschikt om het paard te begeleiden. Weet hoe je moet reageren op ongewenst gedrag, fouten en weet hoe je het beste kunt belonen voor een goede bevestiging van de oefening.”

Vrijheidsdressuur is te combineren met iedere tak van de paardensport. Het kan je zelfs voordeel geven omdat je paard soepeler wordt door bepaalde oefeningen. Het is wel belangrijk dat je duidelijke commando’s aanleert die het paard kan onderscheiden. Zodat hij niet ineens gaat steigeren als je achterwaarts wilt of door zijn knieën gaat tijdens het afgroeten (al is dat wel heel schattig natuurlijk).

Belonen doen Eva en Jesse met voer. Consequent zijn is hierbij de sleutel. Beloon hem alleen als hij het écht goed doet en laat duidelijk merken dat bedelen niet is toegestaan. “Werken met voer moet niet de reden zijn dat je paard meedoet. Het plezier en de motivatie staan voorop, voer kan worden gebruikt om in de aanleerfase de oefeningen sneller te bevestigen”, aldus Eva. Voedsel is een primaire levensbehoefte voor een paard en ze zullen daarom net altijd iets meer voor je willen doen met een snoepje in je hand. “Maar het voedsel moet niet de oorzaak zijn van de samenwerking, dit kan happerigheid veroorzaken en het zorgt ervoor dat je paard misschien niet meedoet als je geen eten voor hem hebt.”

Benieuwd wat Renée allemaal geleerd heeft in haar les? Je leest het in Bit 220, die 17 oktober in de winkel ligt. Of bestel hem hier.




Jesse nalanta
eva roemaat nalanta