-

Trailerlaadproblemen en oplossingen

Petra Vlasblom

Als je problemen hebt met trailerladen voelt dat vaak als een gênante situatie. Maar waarom eigenlijk? Niemand kijkt met minachting als je na jaren rijles nog steeds iedere week rijles hebt. Als je een trailerprobleem hebt met een paard, is het juist logisch om hier les in te nemen of om professionele hulp in te schakelen. Petra Vlasblom van 2Moons vertelt je meer over problemen en oplossingen bij trailerladen.

Teveel oefenen kan averechts werken

Petra Vlasblom legt uit: “Oefenen lijkt altijd de juiste manier om een probleem aan te pakken, maar maandenlang oefenen kan er ook toe leiden dat je onbewust en ongewild het paard leert om juist niet te laden. Het paard leert allemaal trucjes om de trailer niet in te gaan. Wanneer het ongewenste gedrag van het paard een beloning voor het paard oplevert, dat het niet de trailer in hoeft, dan zal het paard dat gedrag herhalen. Gedrag dat beloond wordt herhaalt zich namelijk altijd! Na een aantal van dat soort oefensessies is het ongewenste gedrag ‘normaal’ geworden, het gedrag is geconditioneerd. Ongewenst gedrag wordt vervolgens gecorrigeerd door bijvoorbeeld druk of dwang. Het paard zal daarop steeds meer verzet gaan tonen.”

Laden op een andere locatie lukt niet

Vaak heb je thuis geoefend met het laden van je paard en dat gaat goed. Maar wanneer je op wedstrijd je paard wilt laden gaat het helemaal niet meer. Volgens Petra zijn hier twee oorzaken voor: “Het kan zijn dat je paard de reis ernaartoe als zeer negatief heeft ervaren. Je paard probeert je op de terugweg duidelijk te maken: ‘Het was net doodeng in dat rammelende, rijdende hok. Ik ga daar écht niet meer in!’ Het paard zal alles doen om te voorkomen dat het (voor de tweede keer die dag) wéér zo’n negatieve ervaring opdoet in de trailer. De oorzaak van dit gedrag kan zijn dat het paard wel heeft leren trailerladen, maar (nog) niet goed genoeg is voorbereid op het rijden met de trailer.”

“Leer dus eerst het paard probleemloos te laden op eigen terrein. Je paard dient aan een loshangende lijn probleemloos achter je de trailer in te lopen. Ga dan eens een klein stukje rijden en kom terug op stal. Laadt het paard uit en wandel een rondje. Ga meteen terug naar de trailer en zet het paard weer op de trailer. Weigert het paard op dat moment? Dan is angst of weerstand voor het rijden met de trailer waarschijnlijk de reden voor de weigering. Ga weer terug naar de trailer en leer je paard weer aan een loshangende lijn probleemloos te laden. Je kunt ook met een dichte trailer schudden en bewegen met de trailer om je paard voor te bereiden. Het paard gaat vanzelf ervaren dat het weliswaar eng is, maar dat hij niet doodgaat door die beweging. Pas als het paard weer probleemloos laadt ga je de training op een andere locatie doen. Uiteindelijk gaat het paard het vervoer leren accepteren.”

Oefen met leiderschap

Petra vervolgt: “Een andere oorzaak voor het niet willen laden op een andere locatie is dat je paard op een andere locatie geen aandacht voor jou heeft. Je paard is misschien gespannen of te veel afgeleid. Dan is het belangrijk te werken aan het leiderschap tussen jou en je paard. Het paard dient jou als leider accepteren, zeker in die soort omstandigheden. Als leider controleer jij de richting en het tempo van het paard. Daarvoor zijn speciale technieken die je kunt leren. Neem daarvoor grondwerkles. Je zal snel ervaren dat je daarna, ook op een lastige locatie, het gereedschap in huis hebt om jouw paard te leiden. Je paard richt zijn aandacht op jou, jij hebt de leiding en dan kan je je paard probleemloos op de trailer zetten.”

Je paard accepteert de stang niet

Wat Petra vaak hoort is: “Mijn paard heeft geen laadprobleem, ik krijg alleen de stang er niet achter”. Petra legt uit dat dit niet juist is: “Het paard weet dondersgoed dat hij dé volledige controle heeft over de situatie. Het paard loopt de trailer in, omdat hij er ook weer uit kan! Vaak doen eigenaren dan zo snel mogelijk de stang er achter. Doe dat niet! Het is écht te gevaarlijk en het paard zal de volgende keer nóg sneller achteruit gaan. Pas wanneer je paard weer vertrouwen heeft in de trailer kan er getraind worden op het sluiten van de stang, niet eerder. Het trainen van het sluiten van de stang wordt vervolgd met het paard laten wennen en stil laten staan op het geluid van het sluiten van de stang.”Paarden die wegrennen

Paarden die zich losrukken en wegrennen zijn gevaarlijk voor zichzelf en omstanders vertelt Petra. “Belangrijk is om te allen tijde te voorkomen dat paarden zich losrukken en losrennen. Dat betekent dat we paarden allereerst goed trainen in het trailerladen op een veilige locatie. Het liefst in een afsluitbare ruimte, zoals een bak of paddock. Als het paard dan toch loskomt ontstaat er geen gevaarlijk situatie en heb je de controle snel terug. Zorg dat je langzaam de grenzen van het paard opzoekt en dat je het paard stap voor stap leert trailerladen. Zo kun je veilig trainen en grenzen opzoeken. Gebruik een leadrope van 4,5 meter, zodat je extra ruimte in je lijn hebt wanneer het paard ervandoor dreigt te gaan. Daarnaast zijn er technieken zoals de 2Moons snowboardhouding om een wegrennend paard tegen te kunnen houden. Dat kun je leren tijdens een grondwerkles of trailerlaadles.”

Geef je paard een hooinet

Petra: “Ik ben een voorstander van hooi in de trailer. Het paard wil van nature de hele dag bewegen en eten. Vaststaand in een trailer kun je weinig bewegen, maar wél eten. Ik zou dus zeker hooi ophangen in de trailer. Let op als het haakje van het hooinet aan het plafond zit. Voorkom dat het hooinet tijdens het rijden een boksbal wordt die, bij het optrekken en remmen, tegen het hoofd van je paard slaat. Bevestig het hooinet niet alleen aan het plafond, maar ook met een haakje aan de zijkant en een haakje aan de voorkant van de trailer. Zo hangt het stiller, stabieler en voorkom je dat je ‘een boksbal’ ophangt waar het paard tijdens het afremmen en optrekken veel last van kan hebben.”

Lees hier meer over trailer laden.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!