-

Slimmer trainen doe je zo

Thirza Hendriks

Als ruiters trainen we allemaal met verschillende doelen. De een wil presteren op topsportniveau, de ander wil gewoon lekker en ontspannen rijden op een zondagmiddag. We willen in ieder geval allemaal het beste uit ons paard halen. We trainen allemaal harder en harder, zeker in de topsport. Maar waarom niet slimmer? Thirza Hendriks traint al jaren met haar methodes op deze manier en met groot succes!

Thirza’s ouders hadden niks met paarden en dus begon ze op een manege. Toen ze daar uitgekeken was, kon ze haar geluk niet op toen ze bij de plaatselijke sportstal wat klusjes mocht doen. Als kers op de taart mocht ze zich ook nog ontfermen over een geblesseerd sportpaard. Ze kreeg dit paard uiteindelijk nog jaren weer ‘op de rit’. Dat is waar het allemaal begon. 

Revalidatie-expert

Toen jaren later nog een succesverhaal volgde met haar eigen ‘onhandelbare’ paard, wist ze het zeker. Dit wilde ze de rest van haar leven doen. Thirza kwam in aanraking met Zefanja Vermeulen en Sharon May-Davis van Equine Studies en liet zich helemaal omscholen. Haar opleiding politicologie gooide ze de prullenbak in. 

Ze volgde verschillende scholingen en trainingen, in onder andere Australië & Nieuw-Zeeland. Ze mag zich inmiddels dan ook revalidatie-expert noemen. Waar de diergeneeskunde in Nederland zich met name richt op behandelen en medicatie, gaan deze studies meer in op de genetica, anatomie en het stukje onderzoek dat daaraan vooraf gaat. 

Slimmer trainen, start met je zintuigen

Hoe brengt Thirza deze theorieën in de praktijk? Of met andere woorden; hoe kan dit ons helpen in onze dagelijkse training? ‘Laten we beginnen met het trainen van je ogen en andere zintuigen. Dus hoe kun je een paard observeren door te kijken naar zuiverheid van de gangen en compensatiepatronen? 

Thirza vertelt: “Hierbij zijn er twee scenario’s: de anatomie en dynamica zijn normaal of afwijkend. Daarbij kan een afwijking aangeboren zijn, maar ook ontstaan zijn op latere leeftijd, door een trauma. De kunst is om niet alleen te kijken met onze ogen, maar te observeren met al onze zintuigen. Zo kunnen we een onzuivere stap bijvoorbeeld niet alleen herkennen met onze ogen, maar ook met onze oren. We weten dat de stap een asymmetrische gang is. Op een harde ondergrond kun je afwijkingen hierin herkennen door te luisteren. Een ontsteking bijvoorbeeld, herken je niet alleen met je oog, maar ruik je ook door je neus te gebruiken.”

Spot afwijkingen met deze tips

“Je kunt heel veel zien door een paard op een harde ondergrond van je af te laten stappen. Zo zie je of de benen mooi in twee sporen rechtuit lopen, of de staart in het midden hangt en of de ribbenkast gelijkmatig beweegt.Als het paard vervolgens draait en naar je toe loopt, kijken we weer naar de voorkant. Let hierbij op de hoofd-halshouding. Het hoofd moet hierbij niet te verticaal of horizontaal bewegen. Draagt je paard zijn hoofd bijvoorbeeld lager dan de schoft? Dan is dit een teken dat hij aan het compenseren is en teveel gewicht op de voorhand brengt.”

Aandachtspunten draf

Thirza legt uit dat je in verschillende gangen op verschillende punten let. “In de draf bijvoorbeeld, zijn de krachten die op het lijf komen veel groter dan in stap. Het paard heeft veel meer spierkracht nodig, om zijn organen, buik en rug te beschermen. De draf vergt daarom veel meer spieraanspanning dan de stap.” 

We weten allemaal dat het paard diagonaal beweegt in draf. Linksvoor en rechtsachter (en andersom) bewegen dus tegelijkertijd. We letten in draf dus op de diagonale gang. Wat veel mensen echter niet weten is het belang van de gelijke landing van de voeten in draf. Bij veel paarden is dit niet gelijk. Checken of jouw paard een gelijke landing heeft? Maak dan eens een slowmotion video van je paard in draf.

Veelvoorkomende problemen draf

“We zien vaak dat het voorbeen langer op de grond blijft dan het achterbeen. Het rechterachterbeen is dan al in de lucht en daardoor komt al het gewicht op het linkervoorbeen terecht. Sommige paarden hebben hierbij een duidelijke voorkeurskant, maar sommige lopen ook in het algemeen heel erg op de voorhand. Zo krijgen we natuurlijk problemen.

We willen ons paard allemaal op de achterhand krijgen, maar je kunt je voorstellen dat wanneer het voorbeen nog op de grond is, dat achterbeen wordt geblokkeerd en nooit kan ondertreden.

Tegen dit probleem lopen veel ruiters aan. Als de voorhand niet functioneel is, moeten we die functionaliteit eerst herstellen. Simpel gezegd, je kunt wel blijven drijven om je paard op de achterhand te krijgen, maar hier worden jullie beide alleen maar moe van, zonder resultaat. Daarom moet je eerst kijken naar het verlies in efficiency en dan werken aan een oplossing.”

Zelf starten met slimmer trainen

Omschakelen naar slimmer trainen, vergt aanpassingen in je training en observatietechniek. We raden daarom aan om dit te doen onder begeleiding van een deskundige als Thirza. Hij of zij kan je helpen met verschillende technieken en methoden. Wel kun je zelf al een mooi begin maken, door niet alleen aanpassingen te doen in je trainingen, maar ook in je management. 

Hoe je dat doet? Volgens Thirza heel simpel: “Dit kan al door te beginnen met drie minuten trainen per dag. Je prikkelt het brein van je paard simpelweg om na te denken over het spiergebruik. Je kunt je paard bijvoorbeeld voeren op een heuveltje, met één been naar voren, of juist naar achter.”

Een andere mogelijkheid die ze noemt is het trainen met een balance pad. Je zet het paard op een wiebelige ondergrond en om niet om te vallen, moet hij korte spieren aanspannen. “Zo passen we het spiergeheugen aan naar een correct patroon. Het is eigenlijk hetzelfde idee als wij op een plank over water lopen: we gebruiken dan onze spieren om te stabiliseren.

Ontspanning & balans op de balance pads

Het resultaat van deze oefeningen zie je uiteindelijk terug in de gangen tijdens de training, maar observeer je paard ook eens in het veld. Je zult zien, dat de voorkeurshouding van een paard minder wordt of zelfs verdwijnt en hij bijvoorbeeld ook recht(er) staat tijdens het grazen.”

Observeren kun je leren

Natuurlijk zijn er nog veel meer wegen die naar Rome leiden, maar je moet ergens beginnen. “Het is van belang om het zelf te leren zien,” zegt Thirza. ‘ik kan wel vertellen wat ik zie en wat ik van het paard vind, maar uiteindelijk gaat het erom dat je het zelf leert zien en herkennen.”

Thirza legt uit waarom: “Ik krijg een paard misschien één of twee keer per jaar te zien, een trainer eens per week of per maand, maar de eigenaar ziet hem elke dag. Door bewustwording te creëren, kun jij als eigenaar signalen herkennen in het dagelijkse management en hierdoor efficiency behalen.” Een deskundige kan je uiteraard wel de basis bijbrengen en je helpen om je oog te trainen. Stap voor stap train je zo steeds een stukje slimmer.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!