-

Longeren zonder hulpteugels

longe Arnd Bronkhorst

De longeerhulp, touwtjes, een pessoa… Volgens revalidatietrainster en instructrice Mireille den Hoed heb je het allemaal niet nodig om een paard goed te trainen aan de longe. Ze kan ook prima zonder hulpteugels een paard aan het werk zetten aan de longeerlijn en ook nageeflijk krijgen. Ze legt ons uit hoe je dit kunt bereiken.

 “Ik snap niet waarom je een hulpteugel zou gebruiken”, vertelt revalidatietrainster en instructrice Mireille den Hoed. “Als je goed longeert is dat namelijk helemaal niet nodig en in mijn ogen heeft het eigenlijk alleen maar nadelen.” Volgens Mireille kan hulpteugelgebruik zelfs schadelijk zijn voor het paard. “Als een paard niet in balans is, heeft hij hals en hoofd nodig om in balans te blijven. Als je een paard met de hulpteugel vastbindt, dan moet hij in zijn lichaam gaan compenseren om rechtop te blijven, omdat hij niet op zijn natuurlijke manier zijn balans kan vinden. Hoe groter de onbalans van het paard, hoe schadelijker de hulpteugel. Juist zonder hulpteugels kan het paard nageven en ontspannen aan de longe.”

Longeertraining

“Met longeren streef ik naar een ontspannen bewegend paard, waarbij de nageeflijkheid als het ware vanzelf ontstaat, net zoals we dat onder het zadel doen. Voor nageeflijkheid zijn twee ingrediënten noodzakelijk: een kloppende verticale balans én voldoende activiteit.“ De vraag is natuurlijk hoe je het paard in die perfecte links-rechts balans krijgt aan de longe? “Heel simpel gezegd; als een paard tijdens het longeren naar binnen valt stuur ik hem naar buiten, valt het paard naar buiten dan vraag ik hem naar binnen. Totdat het paard een perfecte cirkel kan lopen of een rechte lijn in balans. Daarmee leer je het paard op eigen benen lopen. Het in verticale balans zetten van een paard aan de enkele longe vergt wel enige vaardigheid en daarom zijn mensen denk ik snel geneigd naar allerlei hulpmiddelen te grijpen. Je moet op zoveel dingen letten: op of over de schouder, richting, gewicht, balans, activiteit en dat alles kunnen zien, voelen en corrigeren.”

‘Hem dan toch vragen c.q. dwingen dat te doen, is gewoon funest voor het paardenlichaam.’Hoe krijg je het paard van de binnenschouder?

 “Hulpteugels worden bijvoorbeeld ingezet om een paard dat steeds naar buiten kijkt, meer naar binnen te laten kijken. Maar dat naar buiten kijken is een gevolg van onbalans; het paard valt op de binnenschouder. Wanneer je dat paard met een hulpteugel meer naar binnen wil laten kijken, terwijl hij met zijn gewicht op de binnenschouder loopt, dan vraag je iets onmogelijks. Hij kán niet naar binnen kijken, omdat het gewicht op de binnenschouder is. Hem dan toch vragen, c.q. dwingen dat te doen is gewoon funest voor het paardenlichaam”, vertelt Mireille als argument voor haar aversie tegen hulpteugels.

“Het is heel goed mogelijk om het paard met een enkele longe van de binnenschouder te sturen. Maar als je die handigheid mist, dan kan een dubbele longe uitkomst bieden. Mireille gebruikt de dubbele longe als volgt: “De buitenste lijn doe ik achter de billen langs, door het onderste oog van de longeersingel (of door de beugel als je met zadel longeert ipv met een longeersingel) en bevestig ik vervolgens aan het bit of de bitloze optoming. De binnenste lijn staat rechtstreeks in verbinding met de hand. Immers, als je die ook door de singel gaat doen krijg je een katrolwerking waarmee je het hoofd naar binnen vraagt, net als met de hulpteugel en dat is wat ik niet wil. Ik wil dat de buiging ontstaat vanuit het binnenachterbeen en de buitenteugel.”

‘Het zou goed zijn dat longeren ook als volwaardige training gezien werd, die ook scholing van degene die longeert vraagt,’

Scholing

“Bijna iedereen die paardrijdt, krijgt les”, zo vertelt Mireille. “Dat wordt als normaal gezien. Maar heel veel mensen gaan gewoon maar longeren zonder dat ze enig idee hebben wat ze aan het doen zijn. Een paard in de rondte laten lopen aan een halster of vastgebonden aan een hulpteugel kan bijna iedereen wel. Net zoals de meeste mensen prima op een paard kunnen blijven zitten zonder les. Toch zou het goed zijn als longeren ook als volwaardige training gezien werd, die ook scholing van degene die longeert vraagt. Net als onder het zadel draait het bij longeren om een correcte lichaamshouding en het geven van de juiste hulpen op het juiste moment. Het vereist scholing om te zien en te voelen waar het ‘mis’ gaat, te weten wat je moet doen en dat ook nog eens met de juiste timing en feeling.”

“Echt goed longeren vereist kennis én handigheid en daar heb je een leermeester voor nodig. Het is allesbehalve makkelijk en misschien zelfs wel net zo moeilijk als goed rijden!”

Bron: Bitmagazine.nl 

Meer lezen van Mireille?

Beginnen met longeren, hoe doe je dat?

Ontspannen longeren, hoe doe je dat?

In balans met de enkele longe

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant