-

Longeren met bijzet

Arnd Bronkhorst

Je paard trainen aan de longeerlijn, dat kun je op allerlei verschillende manieren doen. Met een longeersingel met touwtjes, een pessoa, een longeerhulp, dubbele longe… Zoveel keuze! Longeerspecialist Lammert Haanstra vertelt wat zijn favoriete manier is van longeren.

“Ik zeg niet dat je met hulpteugels móét longeren, maar ikzelf ervaar er zeker de voordelen van”, vertelt longeerspecialist Lammert Haanstra. “Vooral bij paarden die snel afgeleid zijn. Als ik die lang en laag bijzet zijn ze veel minder snel afgeleid en meer op de longeur gericht, dus kun je ook eerder vanuit de ontspanning met de werkelijke arbeid beginnen. Naar mijn mening ben je pas in staat het paard op een functionele manier te trainen als je de houding van het paard en de mate van de actie kunt bepalen.”

Longeertraining

“Ik begin het longeren altijd zonder hulpteugels, zodat het paard even kan lopen in de houding zoals hij gebouwd is. Dan na tien minuten pak ik de training op met de hulpteugels eraan”, vertelt Lammert. “Ik gebruik hoofdzakelijk het welbekende touwtje als hulpteugel. Door deze door de onderste ring van de singel naar het bit toe en vervolgens tussen de voorbenen te bevestigen ontstaat een doorlopend circuit. Ik longeer eigenlijk altijd met het touwtje, en anders met de dubbele longe. Longeren wordt snel eentonig, dus ik probeer tussen deze twee af te wisselen, een keer een cavaletti mee te pakken, et cetera.”

Voorkeur hulpteugels van Lammert

“Er zijn een hele hoop soorten hulpteugels – geloof me, ik heb ze allemaal tot in den treure geprobeerd – maar het touwtje bevalt me het beste van allemaal. Het werkt snel, is effectief en je kunt het paard gemakkelijk hoger of lager instellen, meer stelling en buiging vragen, enzovoort. Het touwtje trekt niet, het biedt alleen weerstand wanneer het paard uit elkaar wil gaan lopen (in tegenstelling tot elastiek, dat als het ware mee veert). De inwerking van een dubbele longe is weer heel anders, dat is als het ware meer alsof je er op zit. Hier moet je als longeur wel handigheid in hebben. Maar als je het eenmaal kunt heb je als voordeel dat je je makkelijk kunt verplaatsen, en van hand kunt veranderen zonder van stelling te wisselen.”

Overige hulpteugels

“Andere hulpteugels veroordeel ik niet, maar daar ben ik niet zo’n fan van”, vertelt Lammert. “In plaats van touwtjes kun je bijvoorbeeld ook werken met elastieken. Maar daarbij zie je vaak dat paarden er mee gaan spelen en er in gaan hangen. Het veert mee en biedt geen weerstand zoals het touwtje doet. Om te beginnen met longeren met hulpteugels met jonge paarden is dit de eerste keren prima, zo leren ze wat de bedoeling is maar hebben ze nog iets van speling. Maar op den duur gebruik ik toch liever touwtjes. Die touwtjes verkies ik ook boven een longeerhulp, omdat die naar mijn idee effectiever zijn. De longeerhulp geeft wel een naar voren gericht beeld, maar naar mijn idee mist er een stukje stabiliteit en rust. Bovendien ben ik met de touwtjes in staat het paard hoger of lager in te stellen, met de longeerhulp kan dit niet.”

Het belang van de longeur

“Op wat voor manier je ook longeert, de kwaliteit van de longeertraining wordt bepaald door de longeur”, vertelt Lammert. “Neem de pessoa als voorbeeld. Mensen denken vaak dat een paard verzameld gaat lopen wanneer je longeert met de pessoa. Dat is natuurlijk niet waar. Degene die het paard traint bepaalt het tempo. Het kan best zijn dat het paard anders reageert de eerste keer dat je de pessoa gebruikt omdat het nieuw is, maar daarna merk je weinig verschil meer, tenzij de longeur verschil aanbrengt.”

Bron: www.bitmagazine.nl 

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant