-

Grondwerk, waar is dat nu eigenlijk goed voor?

Ellen Prinse

Ruiters en amazones zitten het liefst óp hun paard. Maar naast je paard – vanaf de grond – kun je ook veel bereiken. Judith van Esch, trainer, instructeur en squire in de academische rijkunst, legt uit waar grondwerk goed voor is.

“Grondwerk wordt met name in de academische rijkunst veel toegepast om een paard te trainen. Er kan zo veel meer mee worden bereikt dan wanneer je alleen maar rijdt, dat iedereen het regelmatig zou moeten doen”, vertelt Judith van Esch. “Niet alleen om je paard fysiek te trainen, maar ook om jou en je paard als team te laten groeien.”

Opvoeding

“Het begint al bij een jong paard. Of een pas aangekocht ouder paard wat nooit een goede opvoeding heeft gehad. Loopt het paard dwars over je heen? Of is hij bang van jou? Of heeft hij geen respect voor jouw comfortzone? Allemaal zaken die je kunt verbeteren door náást het paard te werken, omdat grondwerk de zuiverste communicatie tussen mens en dier is.”Grondwerk is elkaars lichaamstaal leren begrijpen

“Als je op de grond staat, heb je letterlijk een ander niveau van communiceren met je paard. Zonder beenhulpen en teugels moet je je paard duidelijk gaan maken van je van hem verwacht. Het is de bedoeling dat jullie elkaar gaan begrijpen. Samen één worden. Jij stelt de vragen en door goed te communiceren ga je duidelijk maken wat je van het paard verwacht. Jouw eigen lichaam speelt hierin een grote rol. Je observeert zijn bewegingen en reacties, maar jouw paard doet hetzelfde met jou en dat biedt geweldige mogelijkheden! Vraag je een schouderbinnenwaarts, dan maak jij zelf ook die beweging. Wil je dat hij terugkomt in tempo, dat doe jij dit ook. Door op die manier alles samen te doen, worden jullie een team en gaat je paard jou spiegelen waardoor trainen en omgaan met je paard steeds makkelijker en automatischer gaat. En dat voelt goed!”

Gymnastiseren, opleiden en rechtrichten

“Omdat je vanaf de grond alle bewegingen van je paard heel goed kunt zien, is het een prima manier om je paard los te maken en gerichte oefeningen te doen. Je kunt gymnastiserende oefeningen doen door bijvoorbeeld lengtebuiging te oefenen en daarmee de verticale balans te verbeteren. Voor een paard is dat makkelijker wanneer er geen ruiter op zit, want de ruiter haalt al gauw het paardenlichaam uit balans met zijn gewicht. Ook het rechtrichten gaat beter als het zonder ruiter wordt getraind. Want, ook al ben je nog zo’n goede en ervaren ruiter, je bent toch een gewicht op de paardenrug wat nooit voor 100 procent in balans is.”

Revalidatie

Is je paard geblesseerd geweest en mag je de training weer oppakken? “Begin dan niet meteen met rijden, maar bouw het langzaam op met grondwerk. Zonder de belasting van de ruiter kun je de spieren langzaam versterken en de balans in het paardenlichaam herstellen. Dat geeft het paard het vertrouwen terug in het eigen lijf en daardoor is het een betere herstart voor jullie samen.”

Gewoon, omdat het leuk is!

“En niet te vergeten, het werken aan de lijn of in vrijheid is enorm leuk. Kijk maar naar de vele pony’s en paarden waarmee vrijheidsdressuur wordt gedaan. Het is de ultieme manier om een band op te bouwen met een paard en als je het regelmatig doet, zul je zien dat jullie samen een heel bijzonder team worden. Of je nu spelletjes doet, (elkaar) kunstjes leert of serieus traint, het maakt niet uit. Samen spelen, voelen en ervaren is samen genieten!”

Bron: Bitmagazine.nl/Ellen Prinse

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant