Grondwerk met Paarden-taal
Grondwerk met Paarden-taal

Grondwerk met een manegepaard

Training Manege Opvallend

Ben jij manegeruiter? En rijd je elke week in de les? Dikke kans dat je dan minder tijd kunt doorbrengen met een individueel paard. Hoe kun je dan toch de band met je manegepaard versterken? Suzanne Taal, gedragstrainer bij Paarden-Taal, heeft een paar goede tips voor grondwerk met je manegepaard.

Met grondwerk een band opbouwen

Suzanne geeft meteen aan dat er onderzoek gedaan is naar het gedrag van paarden in een spannende situatie en of het paard bij zijn eigenaar anders reageert dan bij een ervaren vreemde. 

Suzanne: “Om te beginnen: goed nieuws. Britse dierengedragswetenschappers hebben onderzocht of een paard in een spannende situatie bij zijn eigenaar anders reageert dan bij een ervaren onbekende. En wat blijkt: de onderzoekers vonden geen enkel verschil in het gedrag of de lichamelijke stressindicatoren van de paarden tijdens de test. Het maakte dus niet uit of de paarden in handen waren van hun eigenaar of van een ervaren, onbekende ruiter. En dat is goed nieuws voor mensen zonder eigen paard. Ook jij kunt er dus voor zorgen dat een paard zich prettig bij je voelt, ook al ben je niet zijn eigenaar.”

Maar hoe word jij nu zo’n betrouwbare begeleider van je manegepaard? Hiervoor zijn een aantal oefeningen die je kunt doen terwijl je geen (extra) uren nodig hebt. Elke week als je gaat rijden, kan je dit grondwerk eventjes meenemen.

Zet je paard in beweging

Suzanne legt uit: “We nemen eens een kijkje in de kudde. Paarden bepalen onderling de rangorde op basis van vertrouwen en leiderschap. Het paard dat hoog in rangorde staat, geeft leiding aan de andere paarden. Als je goed oplet, dan zie je dat paarden altijd aan de kant gaan voor het paard dat leiding geeft. Oftewel: het paard dat de andere paarden beweegt, die bepaalt. En dat aspect ‘beweging’ kunnen wij mensen ook inzetten in de training en om de band te versterken.”

“Een leuke oefening die je altijd kunt doen is het paard leren om netjes naast je te lopen naar de bak of weer terug. Maar dan wel met zijn neus naast jouw elleboog en zonder druk op de teugels of het halstertouw. Je paard mag niet voor je lopen en ook niet achter je aan sloffen. Een goede test dus: let je paard op jou of trekt hij zijn eigen plan?”

“Loopt je paard te snel? Zet hem dan, zodra zijn neus voorbij je elleboog komt, direct even stil en een paar passen achteruit. Wacht vervolgens even en loop dan weer in je eigen tempo naar voren, zonder druk op de teugels of het halstertouw te nemen. Je hebt hem dan even laten weten waar je graag wil dat hij loopt.”

“Gaat het paard juist te langzaam? Als je links van je paard loopt, doe je je rechterarm een beetje naar voren. Er komt dan wat druk op de lijn. Je zult merken dat het paard dan een klein beetje zal versnellen. Als je dat merkt, doe dan direct je arm weer naar beneden, zodat de lijn weer los komt te hangen. De druk is dan weer weg en dat is een duidelijke beloning voor het paard. Hij leert dus waar je wil dat hij loopt.”

“Je zult zien dat als je dit consequent herhaalt, het paard steeds beter op jou gaat letten. En uiteindelijk netjes aan een losse lijn naast je meeloopt.” 

Obstakeloefening

Een wat moeilijkere grondwerkoefening is er één met enge obstakels. Suzanne: “Beweging kun je ook inzetten bij deze obstakeloefening. Stel je voor dat jouw manegepaard vaak schrikt van die ene enge kliko op het erf: ook dan kun je door het inzetten van beweging je paard helpen.”

“Vraag aan een lesgenootje of hij/zij met de kliko op een grote cirkel wil gaan lopen. Met het paard naast je ga jij je lesgenootje/kliko op een afstand volgen. Elke keer als jij met het paard richting je lesgenootje met kliko stapt, gaat je lesgenootje ook lopen. En elke keer als jij het paard stilzet, stopt je lesgenootje ook met lopen.” 

“Zo maak je elke keer overgangen van stap naar halthouden. Het paard krijgt dan het idee dat hij controle heeft over de beweging van de kliko. En dat geeft zelfvertrouwen! Als dat goed gaat, kun je de afstand tussen het paard en de kliko steeds kleiner maken. Of zelfs een drafje proberen. Sommige paarden worden hier enorm enthousiast van! Let wel op dat je deze oefening in een veilige omgeving doet. En dat het paard netjes naast je blijft lopen aan een losse lijn.”

Blijf je kennis vergroten

Je kunt ook eenvoudig de band met het paard waar je die dag op rijdt, versterken. Er zijn verschillende cursussen of trainingen die je kan volgen. Suzanne: “Ook als je geen eigen paard hebt, is het goed om je kennis over paarden te blijven vergroten. Er zijn zoveel manieren om de band met een manegepaard te versterken!” 

“Er zijn een heel aantal cursussen of trainingen waarbij je met een manegepaard aan de slag kan met grondwerk, communicatie, obstakeltraining, dubbele lange lijnen en trailerladen. Zo leer je alles over het gedrag en het trainen van paarden, zonder dat een eigen paard nodig is. Hoe mooi is dat!”

Ongeveer 70% van alle ruiters in Nederland rijdt puur voor zijn plezier. Het merendeel daarvan rijdt op een van de ruim 1.000 maneges in Nederland. Dat is een hele grote groep mensen die van paarden geniet, zonder een eigen paard te hebben. 

Bron van het onderzoek: “Stranger Danger? An investigation into the influence of human-horse bond on stress and behaviour” van Carrie Ijichi, Kym Griffin, Keith Squibb en Rebecca Favier.

Bron: Bit & Cap