-

De jambette in 3 stappen

Jambette
Nikki van Olst

Eén van de makkelijkste oefeningen van vrijheidsdressuur om onder de knie te krijgen is de jambette. Bij het uitvoeren van de jambette tilt het paard zijn voorbeen op vanuit de schouder. Vrijheidsdressuur-deskundige en trainster Nikki van Olst legt uit hoe jij je paard zo ver krijgt om ‘een pootje te geven’.

Voordat je begint is het een goed idee om dit checklijstje even door te lopen:

  1. Heeft je paard geleerd voedsel te weigeren? Dit is handig om te voorkomen dat je paard happerig is bij het oefenen.
  2. Respecteert je paard je persoonlijke ruimte?
  3. Is je paard niet schichtig of bang voor de zweep?

Als je drie keer ‘ja’ kun antwoorden op deze vragen, kun je meteen aan de slag met het aanleren van de jambette. Zo niet, niet getreurd. Werk eerst aan bovenstaande punten en daarna kan je met de jambette aan de slag. Een goede basis maakt het aanleren van oefeningen stukken makkelijker.

Stap 1: Voetje geven

Leer je paard een voetje te geven. Tik zachtjes met de zweep tegen één van de voorbenen. Als hij reageert, door bijvoorbeeld het gewicht te verplaatsen naar de andere voet, geef je een stembeloning en daarna een voerbeloning. Het is belangrijk dat je de stembeloning op het juiste moment geeft. Dit helpt je paard de beloning te koppelen aan de oefening. Je markeert eigenlijk het goede moment.

Stap 2: Been naar voren brengen

Nu kun je gaan werken aan het naar voren brengen van het been. Focus je niet op het onderbeen, maar op de knie, want dan krijg je meer beweging. Dit doe je als volgt: tik weer zachtjes met de zweep tegen het been. Houd de zweep eventueel tegen het been aan. Het paard zal door de aanwijzingen zoeken naar het juiste antwoord. Vrijheidsdressuur draait altijd om het uitlokken van een reactie van je paard. Beloon elke stukje vooruitgang, dus elke keer dat je paard zijn been iets verder naar voren doet, met het geven van een stembeloning.

Stap 3: Been omhoog houden

De laatste stap is het ‘vasthouden’ van het been. Daarmee bedoelen we dat je paard zijn been stil omhoog houdt. Paarden gaan vaak schrapen als je de jambette aan het aanleren bent. Om je paard te leren het been ‘vast te houden’ geef je de stembeloning en indien mogelijk ook de voerbeloning meteen na de eerste keer uitslaan. Dit bouw je uit door elke keer dat je paard zijn been langer vasthoudt te belonen.

Naast dat het een leuk gezicht is als je paard ‘een pootje geeft’, verbetert het ook de coördinatie van de benen en geeft het de schouder meer vrijheid. Een gouden oefening dus.

Nikki van Olst

Nikki van Olst aan het werk

Wat zijn de valkuilen bij een jambette?

Soms bukken mensen en houden ze het been met de hand vast om de jambette aan te leren. Als je dit doet, kan je paard jouw bukbeweging gaan zien als een commando voor het been uitslaan. Dan eindig jij waarschijnlijk met een hoefafdruk in je gezicht. Gebruik dus altijd een zweep, maar let op dat je het paard nooit pijn doet!

Een tweede valkuil is dat je paard in de voorhand kan gaan hangen. Dit komt de jambette niet ten goede. Zet je paard even naar achteren, zodat hij zijn gewicht naar achteren verplaatst. Hierdoor kan de schoft openen en zal de jambette ook hoger zijn.

Als laatste heeft een paard soms de neiging om de nieuw aangeleerde oefening te blijven herhalen. Negeren is hierbij de beste correctie. Onthoud ook: consequentie is heel belangrijk in vrijheidsdressuur!

Pak je rust

Als het aanleren moeizaam gaat of als er irritatie bij jou of je paard ontstaat, neem dan even pauze. Zet je paard een stukje naar achteren, zodat er meer ruimte tussen jullie komt. Pak gewoon even een rustmoment en probeer het later nog eens. En soms moet je misschien even een stapje terug zetten om uiteindelijk weer vooruit te komen.

Lees ook Vrijheidsdressuur met je (sport)paard.

Bron: Bitmagazine.nl/Wendy Bouwman

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant