-

5 tips om wandelen met je paard leuk(er) te maken

Arnd Bronkhorst

Wandelen is voor veel ruiters niet de spannendste activiteit die je met je paard kunt doen. Het liefst zitten we natuurlijk op ons paard! Het kan helaas voorkomen dat je niet kunt rijden, omdat je paard bijvoorbeeld jong, oud of geblesseerd is. Ananja van Effectief Trainen gaat regelmatig met haar pony Swa op pad. Met deze 5 handige tips van Ananja maak jij het wandelen met je paard een stuk leuker!

1. Fitnessdoelen

Voor de conditie van je paard is het goed om lekker in beweging te blijven en langere afstanden af te leggen. Wandelen is niet alleen een mooie manier om aan de fitnessdoelen van je paard te werken, maar ook aan je eigen conditie. Vind jij het moeilijk om die 10.000 stappen per dag te halen? Zet de stappenteller dan aan als je gaat wandelen met je paard. Twee vliegen in een klap! Als je je paard goed onder controle hebt, dan kun je het stappen zelfs afwisselen met draf.

2. Lopend buffet

Voor je paard maak je he t een stuk leuker als je ze de gelegenheid geeft om ze te laten grazen. Vind je paard het bijvoorbeeld lastig om van huis weg te gaan? Laat hem dan vooral op de heenweg grazen. Je kunt het grazen ook gebruiken als een beloning, wanneer het paard goed naar je luistert. Met deze tips maak je een leuke snackwandeling voor je paard.

3. Gehoorzaamheidsoefening

Wandelen is een goed moment om je paard te observeren of hij goed op je aanwijzingen reageert. Je komt erachter waar je aan kunt werken en of er oefeningen zijn die je wilt verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan halthouden en achterwaarts gaan. “Hierbij probeer ik mijn paard zoveel mogelijk te motiveren met een beloning, in plaats van dat ik bijvoorbeeld touwdruk zou moeten gebruiken om hem bij het gras weg te halen”, vertelt Ananja.

4. Targettraining

Een leuke oefening die je kan combineren met wandelen is targettraining. Targettraining kun je goed gebruiken in een spannende situatie. Vind je paard een object eng? Dan kun je vragen of ze er naartoe durven te gaan, en het object eventueel durven aan te raken. Hou hierbij wel goed het spanningsniveau van je paard in te gaten. Blijf werken vanaf een punt dat je paard het wel opmerkt, maar het object niet te spannend vindt. Dit kun je dan steeds een stapje uitbreiden. Hou een afstand waarbij het paard de oefening nog ontspannend kan doen. Zo zorg ervoor je dat het een positieve ervaring is voor je paard. Je kunt eventueel tussen je paard en het object staan, en zo te laten zien dat je je paard helpt om er mee om te gaan. Targettraining is dan ook een goede check of het paard nog in staat is om contact met jou te maken en of de spanning niet te hoog is opgelopen.

5. Plezier

“Ik probeer alles zo te maken dat mijn paard het leuk vindt, en ik tegelijkertijd kan trainen met mijn paard. Dat maakt het wandelen erg afwisselend, ook al loop ik bijvoorbeeld steeds hetzelfde rondje. Als je paard het leuk vindt en graag loopt, is het voor jou ook leuker om te doen. Ik probeer hierbij een goede balans vinden tussen dat het paard graag voorwaarts is, maar ook goed op mijn hulpen voor terugnemen reageert”, legt Ananja uit.Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!