-

Schouderbinnenwaarts en travers aan de longeerlijn met Greetje Hakvoort

Eva Roemaat

Waar begin je en wat kun je bereiken door je paard aan de longeerlijn schouderbinnenwaarts en travers te leren? Greetje Hakvoort van de Human & Horse Academy legt uit.

Stap 1: Stretch & halt

Greetje Hakvoort geeft les in de Human Horse Methode en is zelf actief in de Academische Rijkunst, dressuur, Working Equitation en eventing. Ze vertelt hoe ze begint met het aanleren van de oefeningen: “Ik leer mijn paarden aanspannen en ontspannen op de plek. Eerst zet ik het paard stil en door met mijn zweep (de aanwijsstok) naar de borst van het paard te reiken, zorg ik dat het paard zich aanspant.”

Stap 2: Naar binnen en buiten draaien

Wanneer de stretch en het halthouden bevestigd is, komt stap 2: “Ik leer de paarden naar binnen en naar buiten draaien in rust. Dit doe ik wederom met behulp van een zweepje dat ik gebruik als aanwijsstok. Wanneer je paard naar binnen moet komen, leg ik mijn hand met het zweepje over de schouder van het paard heen. Dit kan best moeilijk zijn voor je paard, omdat het niet natuurlijk is om zo naar je toe te komen. Neem dan ook ruim de tijd om dit te bevestigen. Hoe meer tijd je neemt voor de basis, hoe makkelijker het later wordt om de bewegingen in een hoger tempo uit te voeren.”Stap 3: Vergroot de afstand

“Wanneer je de oefeningen samen met je paard op een korte afstand van elkaar correct kunt uitvoeren, kun je de lijn steeds wat langer maken. Begin met 2 meter afstand en loop mee in de cirkel zodat de volte niet te klein wordt voor het niveau van het paard en het paard in de verticale balans kan komen/blijven, de cirkel hoeft niet kleiner. Wanneer dit goed gaat, kun je de afstand steeds wat vergroten.”

Stap 4: Van travers naar schouderbinnenwaarts

“Let op met de travers. Het gevaar met travers is dat het paard teveel ‘doorschaart’. Let op dat het paard met een goed frame loopt en de achterhand er goed onder zet. Vanuit daar kun je naar de schouderbinnenwaarts, afhankelijk van het paard aan kan. Wanneer je het paard meer kunt oprichten en meer op het achterbeen kan zetten, kun je het paard ook laten verzamelen in galop, door de travers.”

Stap 5: Longeren 2.0

“Wanneer je dit onder de knie hebt, kun je bijvoorbeeld je paard longeren en zonder hulpteugels toch aangespannen laten lopen. Het is natuurlijk heel erg belangrijk dat je paard paard mooi ontspannen aan de longeerlijn loopt, ‘zonder ontspanning geen goede aanspanning’.  Door middel van de travers en schouderbinnenwaarts kun je de achterhand sturen en zorgen voor meer aanspanning met als uiteindelijk doel hogere dressuuroefeningen, bijvoorbeeld een piaffe en passage. Om ieder paard te leren dragen.”

Bekijk hier de instructievideo:

Waar doen we het voor?

“Travers op de cirkel is een fijne manier voor het verbeteren van de lengtebuiging, het dragen in de binnenheup en het ondertreden / verzamelen van het buitenachterbeen. Daarnaast verbetert het de balans van je paard om het gewicht meer op de achterhand te krijgen. Ook krijgt je paard meer stretch aan beide kanten, creëer je een juiste lengte buiging, meer bewustzijn van het beengebruik, meer buiging in de gewrichten, meer oprichting en spieropbouw.”

Tips van Greetje

  • Filmen! Wanneer je longeert kun je dit van bovenaf filmen, zo zie je of je paard een mooie verticale balans heeft.
  • Voel eerst met een ervaren paard. Zo leer je hoe sommige oefeningen uitgevoerd moeten worden en hoe dit aanvoelt.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant