Afbeelding
Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Bron(nen) van ongewenst gedrag

Gedrag

Als je paard ongewenst gedrag vertoont, los je dit dan op met training of kijk je verder dan dat? Een paard kan in de weerstand gaan, omdat hij de oefeningen die je vraagt niet helemaal begrijpt of moeilijk vindt. 

Hier kun je hem stapje voor stapje in begeleiden. Het kan echter ook zijn dat de bron van zijn ongewenste gedrag heel ergens anders te vinden is.

Niet braaf in de omgang

Stel je eens voor dat je een jonge ruin bent en in de winter kom je 4 uur buiten in een paddock, waar je alleen in staat. Naast je staan wel paarden, maar daar kun je alleen aan snuffelen. 

Denk je dat je je energie voldoende kwijt kunt op deze manier? Vervolgens komt je eigenaar je uit stal halen en moet je netjes meelopen en allerlei oefeningen uitvoeren aan de hand of onder het zadel. Niet heel gek toch als dit paard de eigenaar aan de hand meetrekt of onder het zadel een paar bokken geeft?

Bij ongewenst gedrag wordt nog te vaak alleen gekeken naar het moment waarop het paard het gedrag vertoont. Bovenstaand paard zou door mensen omschreven kunnen worden als ‘niet braaf in de omgang’ en ‘niet makkelijk te rijden’. 

Dit jonge dier zou echter heel ander gedrag kunnen vertonen als hij meer uren per dag vrije beweging krijgt met andere paarden, zodat hij kan rennen en spelen. Oftewel, als hij (jong) paard kan zijn. Twee uur per dag netjes luisteren naar instructies van zijn eigenaar zal dan een minder grote opgave voor hem zijn.

Pijn

Dit is slechts één voorbeeld van een paard dat ongewenst gedrag vertoont dat niet direct betrekking heeft op de training. Er zijn legio voorbeelden te bedenken. Pijn is bijvoorbeeld een hele belangrijke oorzaak van ongewenst gedrag. Daarnaast is het belangrijk om ook altijd het gehele management onder de loep te nemen. 

Heeft je paard bijvoorbeeld de hele dag voldoende toegang tot ruwvoer, kan hij voldoende tot rust komen in zijn stal of in de kudde, heeft hij voldoende contact met andere paarden, voldoende mogelijkheid tot vrije beweging etc. Het kan best ingewikkeld zijn om de oorzaak van ongewenst gedrag op te sporen.

Toch raad ik je aan om altijd een poging te wagen. Het ongewenste gedrag ‘eruit trainen’ lijkt misschien een makkelijkere optie, maar dit is enkel symptoombestrijding en ook nog eens behoorlijk onsympathiek naar je paard toe. 


De auteur van dit artikel: Paula van de Geest 

Goed in verbinding staan

Wat ik hier nog aan toe wil voegen is dat paardeneigenaren die niet openstaan voor wat hun paard te vertellen heeft, zich meestal ook niet zo bewust zijn van zichzelf. Op het moment dat je je laat leiden door je volle agenda en door allerlei dingen die in jouw ogen ‘moeten’, dan sta je niet goed in verbinding met jezelf en kun je je ook niet goed verbinden met je paard (of met anderen). 

Je staat dan ook minder open voor de signalen die je paard afgeeft. Een stuk zelfkennis is in mijn ogen essentieel voor een fijne omgang met je paard én kan ook een heleboel ongewenste gedragingen van je paard voorkomen/wegnemen.

Gedraagt je paard zich niet altijd zoals je wilt? Maak eens een lijstje met punten die van invloed kunnen zijn op zijn gedrag. Uit bovenstaande tekst kun je al wat ideeën halen. 

Soms zijn er kleine aanpassingen mogelijk die een groot verschil maken. Helaas kan het best een puzzel zijn om de oorzaak van ongewenst gedrag op te sporen. En soms kom je er ook gewoon niet 100% uit en doe je wat je kan. Het gaat erom dat je je paard serieus neemt en zijn gedrag niet afdoet als ‘stout’. Je luistert écht naar hem en hij voelt zich gehoord. Dat is volgens mij het allerbelangrijkst.