-

Zonder stress het nieuwe jaar in

Vuurwerk Arnd Bronkhorst

Terugblikken en vooruitkijken. Oud en nieuw is een moment om stil te staan bij het afgelopen jaar en vol goede moed het nieuwe jaar in te luiden. Natuurlijk doen we dat zo feestelijk mogelijk; met vuurwerk. Maar hoewel het prachtig is om naar te kijken, levert het voor onze paarden vaak ook veel stress op. Drie deskundigen geven tips om zonder stress voor je paard de jaarwisseling door te komen.

Begin al met voorbereiden voor oud en nieuw

Paardenarts.nl geeft aan hoe belangrijk het is dat we de angst van het paard goed begrijpen. In de dagen voorafgaand aan oud en nieuw kun je al starten met het voorbereiden van je paard.

 • Hoor je een knal? Reageer hier vooral zelf niet op. Als jij aan je paard laat zien dat het niet eng is, dan zal je paard minder snel bang worden. Jij bent de leider, dus hoe rustiger de situatie en jouw reactie, des te rustgevender zal dit voor je paard zijn.
 • Houd vast aan je dagelijkse routine. Ook al wil je het vuurwerk zo min mogelijk vermijden. Ga niet van tevoren al van alles veranderen. Paarden zijn namelijk gewend aan de dagelijks routine en vinden hier hun rust in.
 • Controleer de veiligheid op stal. Check of je paard in paniek zich nergens aan kan verwonden. Uiteraard is dit altijd heel belangrijk, maar een extra controle rond deze tijd van het jaar kan geen kwaad.
 • Is je paard gewend altijd buiten te staan en wil je dit ook graag tijdens oud en nieuw? Zorg er dan voor dat zich geen vreemde of losse voorwerpen in het land bevinden. Gaat je paard rennen, dan kan hij in ieder geval nergens overheen struikelen.

Help je paard tijdens de jaarwisseling

Ook tijdens de nacht zelf kun je actie ondernemen om je paard rustig te houden. Volgens ervaringsdeskundige en homeopaat Martine du Floo staat kijken naar de reactie van je paard voorop. “Als je goed beseft wat jouw paard nodig heeft en je daarop de juiste maatregelen neemt, kunnen jij en je viervoeter met een gerust hart het nieuwe jaar in”, aldus Martine du Floo.

 • Geef je paard op oudjaarsavond voldoende afleiding. Geef je paard wat extra hooi, zodat je zeker weet dat hij wat kan eten als het vuurwerk begint. Ook kun je de radio wat harder aanzetten. Zo hoort je paard constant geluid, in plaats van af en toe harde knallen.
 • Laat je paard niet alleen staan. Veel paarden staan op stal en kunnen hun natuurlijke vluchtgedrag niet uiten, waardoor onrust ontstaat. Een rustig paard in de buurt van de wat nerveuze paarden zetten zal een steun zijn voor deze dieren.
 • Staat je paard in een stal met buitenluik? Doe deze dan vooral dicht. Het zicht van het mooie vuurwerk zullen ze zeker niet missen. 😉
  Extra tips

Gedragswetenschapper Machteld van Dierendonk geeft nog een aantal extra tips:

 • Laat de lichten op stal aanstaan.
 • Geef de paarden wortels vlak voor het vuurwerk de lucht ingaat. “Het voeren en eten van wortels maakt behoorlijk wat geluid, ook in het hoofd. Zo vang je de eerste schokken van het vuurwerk een beetje op”, aldus Machteld van Dierendonk.
 • Geef je paard liever geen medicatie. Wil je toch iets geven? Geef dan liever iets zonder azeprozamine. Met dit middel hoort je paard het vuurwerk nog wel, hij voelt de angst nog steeds, maar hij kan zijn angst niet meer uiten.

Voorkomen is belangrijker dan genezen. Wil jij dus voorkomen dat je paard angst ervaart? Zorg ervoor dat niemand in de wijde omgeving van je paard vuurwerk afsteekt. 😉

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant