-

Zo laat je paard je weten dat hij moe is

Arnd Bronkhorst

Net als wij mensen, kunnen paarden ook moe zijn. Bijvoorbeeld omdat ze hard hebben gewerkt. Maar hoe weet je nou of je paard moe is of dat hij nog wel eventjes door kan trainen? Horse & Hound geeft advies.

Een paard is een vluchtdier en kan daardoor vaak verder gaan dan de mens voordat hij echt moe is. Tijdens de training is het adrenalinelevel van een paard tien keer zo hoog als dat van ons. Dat zorgt ervoor dat pijntjes bijvoorbeeld deels verminderd worden. Daardoor kan het soms zijn dat een paard verder gaat dan voor zijn gezondheid eigenlijk goed is. Daarom is het belangrijk de tekenen van vermoeidheid bij je paard op tijd te signaleren.

Als je paard erg moe is, dan moet je de training niet op hetzelfde niveau voortzetten. Haal de druk er wat af. Als je toch door gaat, loop je de kans dat het paard een blessure krijgt. Hij struikelt bijvoorbeeld gemakkelijker. Als je echt te veel van je paard vraagt, loopt het paard zelfs de kans op koliek of hoefbevangenheid. Dat wil je natuurlijk voorkomen.

De tekenen van vermoeidheid zijn een beetje afhankelijk van wat voor training je met je paard doet. Een springpaard zal bijvoorbeeld wat minder hoog gaan springen en er eerder balken of tikken. Terwijl een dressuurpaard misschien meer moeite heeft met moeilijkere oefeningen waarbij hij de achterhand goed onder het lichaam moet plaatsen. Toch zijn er wat algemene dingen waar je op kan letten:

  • Je paard vertraagt uit zichzelf in het tempo.
  • Je paard reageert minder goed op je hulpen.
  • Het paard heeft moeite met het rijden van overgangen.
  • Het lijkt of je paard de motivatie kwijt is.
  • De coördinatie van je paard wordt minder. Dit merk je bijvoorbeeld doordat je paard vaker struikelt of doordat hij zijn balans verliest.
  • Je paard springt zomaar over in de andere galop.
  • Je paard is onrustiger in zijn hals en hoofd.
  • Je paard ademt zwaarder.

Bron: Horse & Hound

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant