-

Welke persoonlijkheid heeft jouw paard?

Frank Sorge

Grote kans dat je je paard aan anderen liefdevol omschrijft als een kroelkont, grapjas of lomp beest. Maar weet je dat je paard, net zoals jij en ik, ook echt een eigen persoonlijkheid heeft? Introvert of extravert, moedig of angstig… Licensed parelli professional Anouk Dahrs geeft je een kijkje in het hoofd van je paard en leert je je viervoeter nóg beter te begrijpen.

Als je weet welke ‘horsenality’ je paard heeft, helpt het je om een praktische werkwijze te vinden die past bij waar jouw paard behoefte aan heeft. “Ik probeer te ontdekken wat voor karakter een paard op een bepaald moment heeft. En welke strategie dan het beste werkt om het meeste uit je paard te halen.

Je moet hem niet in een hokje plaatsen. Het kan zijn dat je paard op buitenrit heel andere gedragsuitingen heeft, dan als je hem in de bak rijdt. In de bak is hij bijvoorbeeld left brain introverted (heel traag, niet vooruit te branden) en als je naar buiten gaat is hij right brain extroverted (onzeker, bang en schrikachtig). Daardoor moet je schakelen tussen strategieën. Dat is ook precies waarvoor het horsenality model is opgebouwd, om mensen dat te leren.”

De horsenalities

Dahrs vertelt over de verschillende horsenalities die er zijn: “Left brain staat voor zelfverzekerd, moedig en speels. Right brain staat voor onzeker, angstig en schrikachtig. Extraverte paarden zijn paarden die meer bewegen en echte doeners zijn. We zeggen altijd: een extravert paard is er één die eerst doet en daarna pas denkt. Bij een introvert is dat precies andersom. Die moet eerst nadenken voordat hij kan bewegen. Een introvert paard is fysiek ook meer behouden. Die beweegt het liefst zo min mogelijk.”

De vier ‘horsenalities’ met de disciplines die het beste bij ze passen

1. Left brain extrovert

“Als je het over een left brain extrovert hebt, een paard wat dominant en speels is en graag zijn voeten beweegt, heb je het over een paard wat veel behoefte heeft aan beweging, maar ook aan afwisseling. Dat betekent in de praktijk dat je niet elke keer hetzelfde moet doen en vooral niet te langzaam. Als je bijvoorbeeld dressuurmatig traint, leg dan eens een balkje in de bak of doe een sprongetje tussendoor. Of werk eens spelenderwijs met zijgangen. Houd het spelelement er echt in, want ze zijn zo speels. Obstakels is iets wat dit soort paarden heel erg leuk vinden. Ook rijden in het bos of eventing vinden deze paarden geweldig, want er is superveel afwisseling en uitdaging.”

2. Left brain introvert

“Als je kijkt naar de left brain introvert, heb je het nog steeds over een moedig, dominant en speels paard, maar één die fysiek meer behouden is. Een left brain introvert kan vaak urenlang dat spelletje spelen waarbij ze elkaars halsters proberen te pakken in de wei. Daar hoeven ze niet te veel voor te bewegen, maar ze zijn toch aan het spelen.Bij dit soort paarden is het belangrijk dat ze motivatie vinden voor wat ze moeten doen en dat je dus nadenkt over de vraag ‘wat is er voor hem te halen?’. Werken met een beloning werkt heel goed en trucjes leren is iets waar deze paarden enthousiast van worden. Als je gaat rijden werken rechte lijnen het beste, omdat ze dan steeds weer iets nieuws zien. En als je dressuurmatig gaat rijden met zo’n paard, werkt het heel goed om hem bijvoorbeeld te laten wijken van de ene pion naar de andere. Bij de tweede pion krijgt hij wat lekkers en vindt hij zijn rust. Het is belangrijk dat er iedere keer wat te winnen voor hem valt. Je moet niet denken ‘ik ga hem heel erg aan het werk zetten’. Als jij met zo’n houding aankomt, klapt hij meteen al dicht.”

3. Right brain extrovert

“Als we het over de right brain extrovert hebben, hebben we het over een paard dat onzeker, angstig en schrikachtig is. Hij moet bewegen. Dat komt door een stukje emotie en spanning. Het is belangrijk dat je het paard ook laat bewegen op dat moment, want hij kan simpelweg niet stil staan. Hoe meer je hem tegenhoudt en opsluit, hoe meer hij naar voren wil en gespannen wordt.

Voor onzekere paarden is een stukje herhaling en regelmaat ook erg belangrijk. Cirkels kunnen voor dit type paarden heel goed werken, omdat ze elke keer hetzelfde zien en het herkenbaar wordt. Hij kan zijn voeten bewegen, wat hem helpt om van die adrenaline af te komen. Veel overgangen en zijgangen kunnen ook goed werken, omdat je zijn aandacht op die manier bij jou houdt. Maar doe dit dan weer niet met teveel afwisseling, want dan help je hem weer in de stress. Het kan erg helpen om hem in een bepaald patroon te trainen – elke lange zijde schouder binnenwaarts, elke hoek een cirkel. Het helpt zo’n type paard om veel buiging in zijn lichaam te brengen, want dat ontspant.”

4. Right brain introvert

“De right brain introvert is onzeker en bang, maar uit dat eigenlijk niet. Deze paarden zijn erg in zichzelf gekeerd. Ze geven vaak maar hele kleine, minimale signalen dat ze gespannen zijn, bijvoorbeeld dat ze niet meer met de ogen knipperen of dat ze hun mond strak houden. Dat is soms het enige teken wat erop wijst dat er spanningsopbouw is.

Wij willen hem vaak voorwaarts pushen, omdat hij zo traag zijn op dat moment. Maar hij kan dan vaak niet bewegen omdat hij zo gespannen is. Wat dus heel belangrijk is, is dat mensen hem tijd geven en hem in een ritme houden. Je kan het vergelijken met een persoon die autisme heeft; die functioneert het beste als elke dag uit dezelfde patronen bestaat en er niet teveel afwisseling is. Dat is met een right brain introvert net zo, want dat is waar hij zijn rust in vindt.”

Welke persoonlijkheid heeft je paard?

Met behulp van de ‘horsenality chart’ kan je ontdekken welke persoonlijkheid je paard heeft. Je gaat alle karaktereigenschappen langs en kruis je aan wat je herkent bij je paard. Uiteindelijk heb je dan in één of twee vak(ken) de meeste kruisjes.

De ‘horsenality chart’

Balans vinden

Dahrs vertelt dat het belangrijk is om begrip voor je paard te hebben, zodat er een balans kan ontstaan in zijn persoonlijkheid. Ze legt uit hoe wij invloed hebben op het gedrag van onze paarden: “Als jij een left brain extroverted paard elke dag hetzelfde laat doen en iets heel saais voor hem creëert, dan zal hij veel extremer zijn gedrag laten zien dan wanneer je hem heel veel afwisseling biedt. Dat is dan puur omdat hij zich verveelt. Terwijl als jij hem biedt wat hij nodig heeft, raakt hij veel meer in balans en zal hij dat gedrag minder extreem laten zien.”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!