-

Wat voor type ben jij? En jouw paard?

Lonneke Ruesink

Paarden die steeds schrikken tijdens het rijden, niet stil staan tijdens het poetsen of niet vooruit te branden zijn. We kennen allemaal wel één of meerdere voorbeelden. Als mens vinden we het vaak prettig om anderen (mens of dier) de schuld te geven van ongewenste situaties. Maar wat gebeurt er als we bij ongewenst gedrag van onze paarden eerst ons eigen gedrag onder de loep nemen? Paula van de Geest legt uit.

“Als ik voor het eerst bij een klant kom, is mijn belangrijkste vraag: Is je paard lichamelijk helemaal in orde? De ervaring leert namelijk dat pijn en ongemak heel vaak ten grondslag liggen aan ongewenste gedragingen. Heb je net een nieuw paard en weet je niet wat zijn ‘normale ‘ gedrag is? Laat hem altijd eerst checken door een dierenarts, fysiotherapeut of osteopaat, voordat je ongewenst gedrag gaat hertrainen. Heb je je paard al heel lang en vertoont hij ineens ander gedrag? Dan moeten bij jou direct alarmbellen gaan rinkelen. In dit artikel ga ik er voor het gemak vanuit dat je paard fysiek in orde is.”

Welk type ben jij?

“Heb je je weleens afgevraagd wat voor type jij bent en wat voor type je paard is? Stel je eens voor dat jij als eigenaar een extravert type bent; je houdt van uitdagingen en een hoge snelheid. En stel nu dat je een paard hebt met een laag tempo, dat rustig op gang moet komen tijdens het rijden. Andersom kan natuurlijk ook: jij bent een introvert type en jouw paard is extravert. Jij houdt niet van keihard racen en herhaalt oefeningen graag een aantal keren, terwijl je paard een hoge snelheid heeft en snel verveeld raakt. Zoals je begrijpt, kunnen beide situaties problemen opleveren. De extraverte persoon kan ongeduldig worden, waardoor hij zijn paard geen tijd geeft om op gang te komen en de introverte persoon kan juist te afwachtend zijn, waardoor het paard zijn eigen plan trekt. Met alle gevolgen van dien.”

Ons gedrag aanpassen

“We kunnen een paard trainen, maar we kunnen niet van hem verwachten dat hij zich aanpast aan ons gedrag. Aan ons dus de schone taak om ons gedrag aan te passen aan dat van ons paard. In bovengenoemde voorbeelden betekent dit dat de extraverte ruiter meer geduld zal moeten opbrengen, door zijn tempo te verlagen en oefeningen vaker te herhalen. Voor de introverte ruiter betekent dit dat hij juist minder in herhaling moet vallen en het paard direct aan het werk moet zetten (eventueel eerst aan de hand en later pas in het zadel). De uitdagingen voor eigenaar en paard zijn niet altijd zo duidelijk als in deze twee voorbeelden. Problemen kunnen ook ontstaan doordat paard en eigenaar juist teveel op elkaar lijken.”

Train stap voor stap

“Bedenk tijdens een training wat jouw paard nodig heeft om jou te kunnen begrijpen. Ben je altijd consequent of mag je paard de ene keer iets wel dat hij een volgende keer niet mag? Ook moet jouw beloning of correctie binnen drie seconden na het gedrag van je paard plaatsvinden, omdat hij anders niet begrijpt waarvoor het dient. Leg de lat voor jezelf en je paard laag en train stap voor stap. Durft je paard bijvoorbeeld niet over een zeil te lopen? Begin dan zo klein mogelijk en vouw het zeil op tot een dunne strook. Als dat goed gaat, dan maak je het zeil iets groter en bouw je dit stapje voor stapje verder uit. Heb geduld en zorg ervoor dat jouw lichaamstaal ontspannen is. Heb je een drukke dag achter de rug en raak je snel gefrustreerd? Dan is er maar één oplossing: je paard een dag vrij geven.”

Kijk in de spiegel

“Welk ongewenste gedrag je paard ook vertoont: je mag er vanuit gaan dat hij dit niet expres doet. Misschien botsen jullie karakters op sommige vlakken of begrijpt je paard jou niet, omdat je niet altijd duidelijk en consequent bent. Mijn belangrijkste advies: durf in de spiegel te kijken. Hoewel dit niet altijd makkelijk is, is het de moeite waard. Meer plezier is namelijk gegarandeerd!”Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!