-

Voedselbeloningen: wel of niet?

Frank Sorge

Heb jij er weleens bij stil gestaan waarom je wel of geen gebruik maakt van snoepjes tijdens je trainingen? Een simpele vraag, maar het antwoord ligt iets ingewikkelder.

Sommige paardeneigenaren zullen antwoorden met een volmondig ‘nee, het belonen met voer is geen wijs besluit’, anderen zullen het daar niet mee eens zijn en stellen dat voedselbeloningen een belangrijk onderdeel van de training zijn. Weer een andere groep is van mening dat het gebruik van voedsel per paard zal verschillen.

De meeste eigenaren vallen in een van de drie categorieën. Maar hoe weet je nu wat goed is voor jouw paard?De meeste professionals gebruiken geen voedselbeloningen

Er wordt druk gediscussieerd over of voedselbeloningen het paard aanmoedigen tot bedelen. Professionals denken dat het voeren uit de hand bijten aanmoedigt en raden het niet aan. Anderen geloven dat de meest effectieve trainingsmethode het ontwikkelen van een goede band met je paard is en dat voedsel daar niet bij helpt. Ze stellen dat er een goede band, communicatie en emotionele connectie nodig is.

Tegenstanders zeggen ook dat het belonen met voer het paard afleidt. Je wilt dat je paard gefocust is op wat jij vraagt, niet waar het volgende snoepje is.

Het hangt af van de persoonlijkheid van je paard

Zo standvastig als sommige paardeneigenaren zijn over het niet belonen met voedsel, zo stellig melden anderen dat het echt afhangt van het gedrag van je paard. “Ik herinner me een tweejarige die heel erg bang was tijdens het zadelmak maken. Hij was gek op pepermunt en ik gaf ze hem een week lang om hem rustiger te krijgen”, vertelt paardenfokker Dodie Howard. “Ik denk dat er een tijd en plaats is voor beloningen, gebaseerd op de individuele persoonlijkheid van het paard.”

De persoonlijkheid speelt een belangrijke rol. “Ik denk dat het echt van het paard afhangt”, vertelt paardenfokker Rachel Heister. “Ik heb paarden die ik tijdens de training met voedsel heb beloond en die er goed op reageerden. Anderen gingen er van bedelen dus daar gebruik ik het niet meer voor.”

Beloon je met voedsel? Doe het dan effectief

Voedselbeloningen kunnen worden gebruikt bij grondwerk om het paard te laten strekken. “Het maakt me niet uit of ik ze laat ‘werken’ voor een snoepje, dat moeten ze soms voor een stukje wortel, maar het moet niet te gek worden”, aldus paardeneigenaar Kristina Kleeh. Beloon ze alleen voor echt werk en overlaadt ze niet met snoepjes en koekjes.

Een algemene zorg

Veel paardeneigenaren geloven dat snoepjes geven aan paarden ‘push-gedrag’ of bijten in de hand werkt. Voorkom dit door maar af en toe een snoepje te geven en ontwijk situaties waarin paarden het tegen elkaar op moeten nemen voor een lekkernij. “Ik maak gebruik van voedselbeloningen, maar er moet wel op worden gecontroleerd. Ik geef ze na het werk, als het paard zijn best heeft gedaan of met kerst of hun verjaardag”, aldus paardenfokster Tracey Staniak.

Linda Parelli gaat in een van haar artikelen ook in op voedselbeloningen. “Het gaat niet om het snoepje. Het gaat erom hoe je hem gebruikt en hoe je paard het ontvangt.”

Net zoals met veel oefeningen, hangt het van het paard, de ruiter en de discipline af. Ongeacht of het geven van voedselbeloningen effectief is, vindt bijna iedereen dat de beste methode om een voedselbeloning te geven in een emmer of voerbak is.

Bron: Equimed

 

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant